Et udekøkken kan bruges året rundt

Udekøkkener kan samle familien omkring madlavningen og give brugen af terrasse og have nye dimensioner – ikke kun i sommerhalvåret. Men hvordan ser det perfekte udekøkken ud?

De fire årstiders forskellighed her til lands gør, at noget kan lade sig gøre om sommeren og absolut ikke om vinteren. Og dog: På nogle punkter kan vi udfordre årstiderne, og det gælder blandt andet når det handler om tilberedning af mad: “Vi har de seneste år oplevet en ændring af vores livsstil, så udeog inderum i højere grad smelter sammen. Det betyder blandt andet, at udekøkkener bruges det meste af året. Man kan jo bare tage tøj på efter vejr og årstid; og kan man forestille sig noget mere hyggeligt end at stå ved udekøkkenet og stege juleanden, mens faklerne flammer og det gløder i bålfadet?” siger Jytte Blistrup fra firmaet Thors Design.

Læs også: Vælg den rigtige terrassevarmer

Placering af udekøkken

Udekøkkenet bør placeres hvor der er læ og sol på de tidspunkter hvor det typisk bruges. Det placeres ideelt i forbindelse med siddepladser til spisning og hygge. Når maden laves i udekøkkenet skal der gerne være plads til at kokken har selskab – både af den assisterende kok som laver salaten, men også af diverse spisende gæster.

Hvis forholdene er gode til ophold, er de også gode til udekøkken.

Det er både pænt og praktisk at indføre grønne elementer omkring udekøkkenet. Dyrk krydderurter i krukker i nærheden eller dæk hele området med en pergola, hvor vindruer eller andre klatreplanter giver indtryk af et frodigt sted hvor maden laves i nærkontakt med naturen.

Et godt råd om udekøkken

Et godt råd om udekøkkenet fra Jytte Blistrup: “Lad være med at kopiere indekøkkenet. Det skal ikke være noget, der skal pudses og poleres på, og der er ingen grund til en indretning med en masse skabe. Det skal være så enkelt og funktionelt som muligt med få steder, hvor støv og snavs kan samle sig”.

Der bliver ofte taget højde for vore nye vaner ved byggeri af nye huse, hvor man finder både vand, el og naturgas ført ud til terrassen. En del produkter til udekøkken kan tilkobles almindelig vandslange, men husk at den skal være godkendt til madvarer.

Når det gælder afløb, kan man opsamle vand i en spand og så bruge vandet fra madlavning til at vande planter i krukker og bede. Det vand, der for eksempel bruges til at skylle salat, kan fint genbruges. Opvask bør dog foregå indendørs, for vand med opvaskemiddel hører ikke hjemme i naturen.

Læs også: Få flere magiske sommeraftener med en markise

Vand og vask

Vask og bord i et, avanceret grill, udeovne og gasblus osv.: Der er mange produkter, fremstillet specielt til udekøkkener, og dermed kan man sammensætte sit helt eget sted til madlavning alt efter plads og behov. Nogle vælger en særlig udepejs, så man kan tage både varme og hygge med sig udendørs, og man kan også vælge et særligt bålkøkken, så arbejdet ved udekøkkenet kan minde om lejrlivet med madlavning over åben ild. Det ene behøver ikke udelukke det andet. Det vigtige er at skabe et udekøkken, der kan give oplevelser for hele familien, og som både store og små har lyst til at bruge.

Tekst  Kurt Balle Jensen

Foto  Gettyimages