Har du styr på udstyret? Vi giver dig tips til ting, du ikke kan undvære, hvis du skal imponere som grillmester. Grill og grej hænger uværgerligt sammen.

Det er muligt, at kvinderne efterhånden bestemmer de fleste ting i hjemmet, men grillen er stadig mandens domæne. Det er typisk manden, der afgør, hvad der skal smides på grillen, og det er også ham, der svinger bøfferne og tænder op i kullene. Men hvad har man egentlig brug for, når man skal imponere ved grillen? Det har vi fået en virkelig mester til at fortælle, nemlig Claus Hasse Olesen der er en del af det danske grill-landshold.

Rotisseri

“Jeg bruger rotisserier både på grill og gas. Fedtet drypper af, og kødet bliver mere jævnt stegt. Jeg bruger det også meget til flæskesteg og ribbensteg, fordi du er 99 procent sikker på at få sprøde svær,” fortæller Claus Hasse Olesen.

Stegetermometer

“Rigtige mænd bruger stegetermometer, og du har brug for både et lommetermometer og et trådløst termometer. Et godt lommetermometer arbejder hurtigt, så du ikke står og brænder fingrene, mens det måler. I min lomme ligger et Maverick-termometer, og det er det allerbedste, men det kan kun købes på amerikanske hjemmesider og koster kassen’’.

Bøfpresser

“Skal du have en flot bøf, er en bøfpresser vejen frem. Det er en tung klods i støbejern, som man lægger oven på bøffen. Bøfpresseren kan bruges til alt lige fra hakkebøffer og steaks til kyllingestykker – til alt der skal have kort tid. Den presser kødet ned, holder varmen ovenfra og giver de rigtige striber,” afslører Claus Hasse Olesen.

Grillhandsker

“Man skal have ordentlige grillhandsker, der kan tåle varmen. En god handske er ikke en luffe, hvor fingrene er samlet – det kan man ikke arbejde med. Du har brug for en rigtig handske med fingre i.”

Læs også: Grønt på grill

Gafler er forbudt

“Generelt skal du have noget ordentligt værktøj ved grillen. Det skal kunne gribe ordentligt om bøffen, og du har f.eks. brug for en god palet. Hvis du begynder at stikke i kødet med en gaffel, mens det ligger og steger, så laver du en tårekanal. Det betyder at saften løber ud, og så bliver dit kød tørt,” påpeger Claus Hasse Olesen.

Kul eller gas

Flammende, rygende grillkul? Eller en elegant og nem gasgrill? Uha – her er vi inde og røre ved selve grillens sjæl. Mange sværger til kul, fordi der er noget mandigt og maskulint ved at stå og bakse med flammer. Lugten af grillkul giver også en helt speciel fornemmelse. Og så er det bedst at røge i en kulgrill. Vælger man derimod en gasgrill, går det hurtigt og det er nemt at styre temperaturen. Fordelen ved gas er naturligvis også, at man undgår at få de skadelige sodpartikler fra kullene med på tallerkenen, og at kødet ikke bliver branket af stikflammer fra brændende fedt eller olie. Og så kræver en gasgrill et minimum af vedligeholdelse. Er maden så lige så god? Tja, det er jo smag og behag, men mange hævder, at de ikke kan smage forskel.

Grill til naturgas

Skal du ud at investere i en ny grill, og overvejer du en gasgrill, hvorfor så ikke tage skridtet fuldt ud og investere i en grill, der kan tilsluttes naturgas? Den løber aldrig tør for brændstof, og så koster naturgas kun det halve af flaskegas. Spørg din forhandler om man kan montere naturgaskit på grillen.

Læs også: Pizza i udeovn

Røg din mad

Det er faktisk slet ikke så svært at røge sit kød selv, fortæller grilleksperten Claus Hasse Olesen. Han røger selv stort set alt. ”Røg er et smagsstof og en aroma. Det er en del af grilloplevelsen, og jeg røger alt – uanset om det er gris eller kylling,” fortæller Claus Hasse Olesen. Hvis du røger på kul, skal du lægge træflisen direkte på risten og lægge låget på. Men du kan også købe en god røgboks til træflisen. Og på alle poser med træflis kan du læse, hvilken slags der skal bruges til de forskellige typer kød.

Tekst  Peter Tegllund Jensen, Jette Damgaard

Foto  Re-public