Opskrift på ca. 300g færdig æble-pæresmør

Ingredienser

  • 400 g æbler
  • 600 g pærer
  • 1 dl sukker
  • Skal og saft af en økologisk citron

Fremgangsmåde

Æble-pæresmør har intet med smør at gøre, men er en form for syltetøj.

Smøret går rigtig godt til især gede- og fåreost, så som hvid gederulle, Manchego m.fl.

Skær æbler og pærer i tern uden at skrælle dem, fjern dog kernerne.

Læg dem i en gryde med sukker og kog det i ca. 10 min. til de er godt møre og kan blendes.

Blend æbler og pærer til en jævn masse og pres massen igennem en si. Det gøres bedst ved at bruge et piskeris.

Kom den sigtede puré i en stegeso, ’slowcooker’ eller stentøjsgryde, tilsæt revet skal og saft af citronen, og stil det i ovnen i 8-12 timer ved 100 grader, alt efter hvor tyk du vil have den (evt. natten over).

Det er vigtigt, at låget ikke slutter helt tæt, således at dampen kan komme ud. Læg evt. en spisepind mellem gryde og låg.

Pureen kommes i syltetøjsglas skyllet med atamon og sættes på køl.

Du kan også komme krydderier i din æble-pæresmør, såsom: kardemomme, kanel, nelliker, vanilje eller ingefær.

Læs også: Ismageriet som i de gamle dage

Tekst  Gry Sara Windelev

Foto  Line Falck Christensen