Skal du bruge resterne af et bundt krydderurter eller trænger de bare til at klippes lidt ned, får du her et par gode opskrifter på krydderolie og -eddike, der kan bruges i både madlavning og dressinger.

Rosmarin eller oregano

Skyl og dup de ønskede krydderurter tørre, kom dem i en flaske og tilsæt en mild oliven olie, som er lunet let i en gryde.
Brug olien til dressinger, brød og i den daglige madlavning.
Olien har bedst af at stå på køl, så husk at tage den ud lidt før du skal bruge den, så den når at blive flydende.
Olierne kan holde sig et par uger på køl.
Hvis du gerne vil have, at de holder længere, er du nød til at blanchere krydderurterne, inden du hælder den lune olie over, så kan de til gengæld også holde sig i 2-3 måneder.
Hvis du vil opnå en intens grøn farve, blender du krydderurterne med den lune olie.

Estragon eller timian

Skyl og dup de ønskede krydderurter tørre, kom dem i den en glasflaske sammen med hvidvinseddike.
Luk flasken med en korkprop, eller brug en patentflaske.
Sæt eddiken et køligt mørkt sted. Lad den trække min. 3 uger før du bruger af den.

Eddiken kan holde sig i flere år, så længe urterne er dækket af eddiken.

Læs også: Langtidsbagte tomater

Tekst  Gry Sara Windelev

Foto  Line Falck Christensen