10 tips til en nemmere have

Snup en genvej – eller to, og få mere tid til at nyde haven. Få her 10 gode tips til at få en nemmere og mere overskuelig have.

Haven er en grøn oase, der giver husejerne adgang til frisk natur lige uden for døren. Alligevel byder haven ikke kun på afslapning, men også en snert af stress, dårlig samvittighed og bekymringer. Det kan dog let undgås med et par smarte genveje. 

Se med her, hvor vi har samlet 10 tips til en nemmere have. 

1. Vælg planter, der trives

Vandkrævende planter, der sættes i sandjord er ensbetydende med rigtig meget vandingsarbejde. Solelskende planter kommer aldrig til at
gro godt i en skyggefuld have og så videre. Det er nemt at tjekke de krav, den enkelte drømmeplante stiller, på etiketten eller i en havebog, før du planter. 

2. Sunde planter er nemme planter

Du kan spare dig selv for mange ærgrelser og meget vedligeholdelsesarbejde ved at vælge sygdomstolerante planter frem for de planter, der er mest modtagelige overfor fx svampesygdomme. Det gælder især, når du planter roser og frugttræer.

3. Undgå bar jord

Bar jord virker som en magnet på ukrudt. En god vej til at minimere lugearbejdet er at plante bunddækkeplanter, der ikke levner lys og luft til, at ukrudtsplanterne kan spire. Jo større flader, jo nemmere er vedligeholdelsen.

4. Let overskueligheden

Et kæmpebed, der skal luges, kan være en lige så uoverskuelig opgave som
at bestige et bjerg. Indret haven i mindre enheder. Det er enormt tilfredsstillende at have klaret det ene bed, før man går videre til det næste.

5. Luk naturen ind

Beslut dig for, at hele matriklen ikke nødvendigvis behøver at være totalt fri for ukrudt, hvis lugning ikke er din yndlingsbeskæftigelse. Et godt trick er at lade pleje-niveauet aftage med afstanden til huset. Et lidt vildt og naturligt hjørne af haven har sin egen charme.

6. Kønne kanter kamuflerer

Det er helhedsindtrykket af haven, der afgør, om den ser velplejet eller forsømt ud. Hvis kanterne er pæne og velplejede, lægger man ikke mærke til, om der er lidt ukrudt i bedene. Hvor plæne og bede mødes, er det altid en udfordring at holde græsset i plænen. En stenkant mellem mindsker problemet og giver plæneklipperen mulighed for at klare kantklipningen, fordi den kan køre på kanten.

7. Bløde former letter plæneklipningen

Det er langt nemmere at slå græs, hvis plænen ikke har skarpe hjørner. På samme måde kan du spare betydeligt med plæneklippertid, hvis du undgår at plante træer, der skal klippes udenom, midt i plænen.

8. Kom ukrudtet i forkøbet

En enkelt ukrudtsplante kan sætte i tusindvis af frø, der på rekordtid bliver til nye ukrudtsplanter. Gør det til en vane at plukke blomstrende ukrudt, så det ikke når at kaste frø. Stauder og sommerblomster, der erfaringsmæssigt sår sig selv i stor stil og dermed optræder som ukrudt, bør på samme måde plukkes umiddelbart efter afblomstring, før frøene udvikler sig.

9. Krukker er krævende

Det er en udbredt misforståelse, at det er nemmere at dyrke i krukker end i havens bede. Men minutiøs pasning med vand og gødning er forudsætningen for, at krukkedyrkningen lykkes. Planter du i stedet direkte i jorden, kan planterne i langt større grad selv finde deres vand og næring, når først rødderne har etableret sig i jorden.

10. Plant flerårige nytteplanter

Hvis du elsker at høste spiselige planter af egen avl men ikke orker tanken om en køkkenhave, der skal passes, er løsningen flerårige nytteplanter. De fleste krydderurter hører til den kategori og kan snildt dyrkes mellem stauderne. Asparges, rabarber og bærbuske er andre eksempler på planter, du kan høste fra år efter år, når de en gang er plantet.

Mest læste artikler