Fliser på terrassen: Stil, form og daglig pleje

Fliser er slidstærke og kræver beskedent vedligehold. Derfor er de fortsat meget populære på terrassen. De fliser, du vælger, skal helst matche husets stil, karakter og farve. Læs om forskellige typer, former og den daglige pleje.


Forskellige fliser til forskellige typer huse

Flisernes udseende skal helst passe til huset. Til et gammelt stråtækt hus er det fint med pigsten (kampsten), brosten og rustikke fliser. Til et hus fra 20’erne passer almindelige fliser bedre. Også form, proportion og dimension på terrassen skal passe sammen med huset.

Klinker går generelt fint sammen med både gamle og nye huse – afhængigt af farverne.

En gylden regel er, at jo ældre huset er, des mere farvespil og variation i klinken må der gerne være.   

I år går vi efter…

Det naturlige. Fx granit, fordi det prismæssigt er konkurrencedygtigt og holdbart – også farvemæssigt. Sandsten, skifer og fx hårdtbrændte murstensklinker. Betonfliser, der ligner natursten mere og mere.

Naturfarver. Der er fokus på brunlige nuancer.

Andre formater. Efter en lang periode med meget store fliser, er det nu også andre formater, vi efterspørger – selv om de store fliser dog stadig er et hit.

Spændende kombinationer. Fx bruges chaussesten kombineret med store fliser ofte, fordi det giver enkelhed, farvespil og stramme linjer. Det er også populært at blande med træ, fx eksotisk træ, samt fx kanter og belægninger med rustent jern.

Mursten og brosten med historie. Gerne en overflade, der er slidt af hestevogne gennem tiden m.v., og som derfor har mere spil og spændende slitagespor.

Brugbar og nem at holde

Skal den være nem at holde, kan du eventuelt bruge brosten eller kantsten, der er lagt ned i beton. Det bliver mere interessant at se på, det kvæler ukrudtet og også græsset, der ikke kan vokse ind på terrassen. Denne løsning gør det også nemmere at slå græs.

Du kan skabe en helt ny terrasse ved fx at bygge mark- eller pigsten op i niveauer. Det må jo også gerne være brugbart: fx et højbed med krydderurter, der kan levere det grønne drys.

Du kan også peppe terrassen op ved at lave en lille træbro, der kan forbinde terrassen med den øvrige have.

Hvis du allerede har anlagt terrassen men gerne vil gøre den mere spændende, kan du kigge på omgivelserne – Nye krukker, blomster, parasol og fx grus i matchende farver gør forskellen.

Overvej din stil, før du køber

Enkelt og stramt? Så vælg større stenfliser. De giver en roligere og enklere flade og et mere stringent look. De fås med forskellige overflader, alt efter om de er jetbrændte, kløvede eller børstede, og i flere forskellige størrelser, der kan sættes sammen i fx 40 x 10 cm-mønstre.

Er du til det særprægede? Så kan du vælge et nyt mønster eller blande betonfliser og naturmaterialer som granit, natursten, træ eller jern for at give et mere spændende udseende og farvespil. 

Er du til det naturlige, er natursten måske vejen frem? De kan være dyrere i anskaffelsespris, men er i det lange løb økonomiske, dvs. nemme at vedligeholde og smukkere med alderen.

Daglig pleje af fliserne

1. Fuger: Sørg for, at der er så få, små og smalle fuger som muligt mellem fliserne, så ukrudtet ikke kan finde vej. Hvis du har store fuger, så fyld dem helt op til toppen. Hermed er det sværere for skidt og frø at lægge sig. I dag fås fugemateriale, der bliver så hårdt, at ukrudt ikke kan trænge igennem.

2. Overflade: Granit og natursten absorberer ikke så meget fugt som fx beton. Dermed er der ikke så meget algevækst, ligesom skidtet ikke hænger så godt fast. Hvis du alligevel skal have fugen fyldt op med groft sand, så drys lidt ekstra på overfladen og fej det lidt frem og tilbage – det slider algerne af. Nogle firmaer tilbyder at ”coate” overfladerne. Dvs. lukke af med et kemisk produkt, så der ikke kan trænge vand ned i fliserne. Så bliver algevæksten også mindre.

3. Apropos alger: Prøv at lægge et stykke fiberdug eller en træplade på fliser, der er angrebet af alger, en uges tid. Når du tager det af igen, er algerne sygnet bort. 

Se mere her:

www.ibf.dk
www.dag.dk
www.zurface.dk
www.dalhoffkristensen.dk

Fotos: Dalhoffkristensen.dk, zurface.dk, lbf.dk

Mest læste artikler