Din græsplæne i marts: Det skal du gøre

Græsplænen ser lidt kvæstet ud oven på vinteren, men får hurtigt nyt liv, hvis du i marts tager hånd om den, så den kan blive klar til at så græs.

Så græs i marts

Marts betyder forår og tid til at pleje græsplænen! Se, hvordan du i tre nemme trin gør græsplænen klar til at så græs. Du får også listen over månedens 17 andre gøremål i haven.

1: Fjern mos fra græsplænen i marts

Riv den grundigt igennem, så du får fjernet så meget mos i plænen som muligt. Mosset konkurrerer med græsplanterne om vand, næring og lys, og det svækker plænen. Umiddelbart efter sådan en omgang kan plænen se meget tynd ud, men bare rolig. Græsplanterne er klar til at begynde årets vækst og vokser hurtigt sammen igen.

Se også tre nemme trin til at fjerne mos i din græsplæne her.

2: Dræn regnvandet væk med drænhuller i græsplænen

Det er også en god idé at forbedre plænens evne til at dræne regnvand væk. Det sikrer, at der er ilt tilgængeligt i et dybere jordlag, og det styrker rodvæksten og dermed plænen. Den enkleste metode til bedre dræn er at stikke lodrette huller i plænen ved hjælp af en greb. Især de steder, hvor du erfaringsmæssigt ved, at der står vand efter en byge, er værd at dræne.

Læs også: Græsfrø – sådan vælger du de rigtige til netop din plæne

3: Så græs i marts, og dæk bare pletter

Hvis der er bare pletter i græstæppet, kan du reparere dem ved at så græs i marts. Vælg græsfrø til eftersåning – det er udvalgte græssorter, der etablerer sig godt i en eksisterende plæne.

Et lille skønhedstip til plænen er at stikke kanterne af med en skarp spade. Det får den øjeblikkeligt til at se bedre ud. Slut forårskuren af med at gøde plænen for første gang i år.

Kan man slå græs i marts?

Du bør først slå græsplænen, når temperaturen er over 5-10 grader og når græsset er omkring 4-5 cm. højt. Græsset når typisk først denne klippehøjde omkring april. Det kan dog variere afhængigt af vejret.

Læs mere i vores guide til græsslåning.

Haven i marts: Alle havens gøremål

Så frø i vindueskarmen

Det er nemt at så sine frø. Udfordringen kommer, når frøene spirer, vokser og kræver deres plads i vindueskarmen. Men det betaler sig at fylde vindueskarmen, for du får rigtig mange planter, når du sår dem selv.

Så i potter, kaffekrus eller toiletruller. Alt, hvad der har drænhuller i bunden, kan bruges, så i kaffekrusene må du lave dem selv.

Dæk frøene til med plastik

Så i gennemfugtet spiremuld med lavt gødningsindhold. Dæk frøet med et jordlag, der svarer til frøets tykkelse, medmindre der står andet på frøposen. Tryk til, så det kommer i god kontakt med jorden, og sørg for, at jorden ikke tørrer ud ved at dække med plastik. Stil potterne lyst og køligt.

Klip gamle stauder ned

Staudernes vinterstandere er nu blevet til en rodet samling visne pinde. Klip dem ned til jordoverfladen. Mange stauder er allerede klar med friske skud, så pas på, du ikke volder skade, når du klipper. Toppene kan lægges på komposten, eller de kan klippes i stykker og fordeles i bedet, hvor de hurtigt nedbrydes og dermed bidrager med næring og organisk materiale til jordbunden.

Flere tips til haven i marts

– Sæt kartofler til forspiring
– Møblér om i haven, hvis mindre buske står forkert
– Plant forårsblomster i krukkerne
– Plant hæk før løvspring
– Vand rododendron, der hænger med bladene
– Spred velomsat kompost
– Send et gækkebrev
– Ryd op i køkkenhaven
– Beskær frugttræer
– Del stauder
– Klip krydderurter ned
– Så pluksalat og radiser i drivhuset
– Find en plads i solen til havemøblerne

Læs også: Sådan får du en ny græsplæne med såning af græs

Artiklen er opdateret i februar 2024.

Mest læste artikler