Dette er en sponsoreret artikel fra Kitchn

Køkkenet; Husets sjæl og ånderum

For mange er køkkenet det vigtigste rum i hjemmet. Det er her vi bruger oceaner af tid på madlavning og ikke mindst sammen med familien. Netop derfor investerer mange mennesker masser af tid og penge i det helt perfekte køkken.

Her får du et par gode tips til det gode køkken, hvad enten du skal bygge nyt eller pifte det gamle op.

Tænk på dine behov

Først og fremmest er det essentielt at du tænker på dine behov i et køkken. Opholder du og din familie jer mest i køkkenet 3 gange dagligt til de vigtigste måltider eller bruger I også køkkenet som hobbyrum eller kontor?

Hvad køkkenet bruges til er afgørende for indretningen. Er køkkenet et ånderum, hvor børnene måske laver lektier mens du eller din partner laver mad? Eller bruger du dele af køkkenet som kontor mens aftensmad simrer i hjørnet?

Bruges køkkenet til andet end madlavning, så skal du huske at give plads til disse funktioner.

Indret for eksempel køkkenet med et rummeligt bord, hvor der er plads til alle hjemmets beboere samt plads til forskellige aktiviteter. Tilpas bordet til dine specifikke behov, hvor du inddrager størrelse, højde og eventuelt farve i dine overvejelser.

Hvis du derimod primært bruger køkkenet til madlavning, så gør madlavningsprocessen nemmere og mere komfortabel. Indret dig med de nødvendige skabe og skuffer, så du får plads til alt udstyret og servicen, og så du får det bedst mulige overblik i hverdagen.

Gammelt køkken i nye klæder

Hvis du er lidt træt af dit gamle køkken, men egentlig godt kan lide de mål og dimensioner dit nuværende køkken har, så kan du for eksempel vælge at købe billige, løse køkkenlåger i standardmål.

Køkkenlågerne er den ting du først ser, og det er køkkenlågerne der bedst afspejler hvilket slags køkken du har.

Køkkenlåger kan fås i et hav af materialer, farver, designs og ikke mindst prisklasser. Gør derfor op med dig selv hvilken stil du ønsker, så bliver valget af farven på væggene eller stolene også nemmere.

Sæt dit helt eget præg

Det er blevet mere og mere populært at designe og bygge sit helt eget hjem og dermed også sit helt eget og unikke køkken.

Der findes adskillige tv-programmer, hvor deltagerne skal skabe et helt nyt hjem fra bunden i rigtig nybyggerstil, og tendensen har spredt sig over hele landet.

Flere vælger at kaste sig ud i projekter, hvor de selv står for udformningen af eksempelvis et køkken, og her kan det være nødvendigt at bruge nye låger med specialmål. For bygger du et skræddersyet køkken, der afviger fra de udbredte standardmål, så må du også indtænke at lågerne kræver en særlig opmærksomhed.

Hvis du ikke selv går helt i bund med produktionen og selv skærer lågerne ud i træ eller laminat, så kan du finde et væld af speciallavede køkkenlåger i alle former og farver.

Derudover kan du sætte dit helt eget præg ved at udfordre de traditionelle designs indenfor bordplader eller gulve, og måske lege lidt med alternative materialer såsom beton eller epoxy.

Farver; tendenser og det alternative

Lyse farver og hvide køkkenelementer har altid været et hit. Det lyse og simple køkken giver et simpelt udtryk, og man kan indenfor denne farveskala oftest sammensætte et køkken med et tidsløst udtryk.

Det er dog blevet mere populært at kaste sig ud i utraditionelle farvekombinationer, og også mørke farve på køkkenelementerne er blevet mere udbredte.

Derfor er det vigtigt at du gennemtænker dit farvevalg inden du vælger køkkenlåger, vægfarve og køkkenbordsmateriale.

Hvis du drømmer om et minimalistisk og stilrent køkken der ikke skal udskiftes i årevis, så er de neutrale farver såsom hvid, grå eller beige gode. Ønsker du derimod et anderledes twist, så lad dig inspirere af farvehandlerens farveskemaer inden du tager den endelige beslutning.

Husk at du skal leve med farven i en længere periode, og ikke alle farver, trods deres umiddelbare skønhed, er lige gode efter 1 måned eller 2.

Genbrug er guld

Hvis man ønsker at gøre op med traditionelle køkkener der altid holder sig indenfor normen hvad angår farve og form, så kan det være en løsning at se mod genbrugsverdenen.

Ved at benytte sig af genbrugsmaterialer eller måske genbrugsmøbler kan man skabe en helt særlig stemning i sit køkken.

Kombinerer man nyt og gammelt, kan man med fordel give køkkenet et moderne udtryk med strejf af nostalgi og charme. Et fornyet køkken med et brugt retro spisebord ser spændende og anderledes ud, og man kan derved skille sig ud fra naboens kedelige standardkøkken.

Genbrug behøver ikke at være spraglet, og ønsker man derimod et nedtonet look i sit køkken, så kan man også vælge at kigge efter neutrale, brugte lamper eller stole i et simpelt design med rolige farver.

Genbrug er selvfølgeligt også et godt valg for den miljøbevidste borger, og selvom det måske kan være svært at finde den helt rigtige køkkenlåge på genbrugsmarkedet, så kan du supplere de nye køkkenelementer med genbrugte detaljer.