240 kærlige køer på Svanholm Gods

På Svanholm Gods er de søde køer til at hilse på, og så gør det jo ikke noget, at de ser ret godt ud og gider spise af hånden.

Egentlig ville vi se høns. De går normalt skrabende, prikkende og vel nærmest glade omkring, tæt på æggeudsalget på Svanholm Gods i Hornsherred, og når nu det er her vi henter vores æg, så er det en ganske sjov ting at hilse på producenterne.

Særligt vil vi gerne hilse på hende, der ligger de to til tre helt enorme brune luksus æg, som altid er med i vores bakke. Hønen med den ekstra store numse, eller bare en æglægger i verdensklasse, men hønsene er flyttet ned til frugthaven og dermed ind i godsets private område.

Læs også: Mini-ørken på Gran Canaria

Gode råd er “dyre” for vi har brug for at hilse på dyr og på Svanholm Gods, landets ældste, og vel også største økologiske kollektiv, er der næsten altid mulighed for en løsning. Her er offentlig adgang de fleste steder, bare man husker at respektere, at det faktisk er et hjem, vi befinder os i.

En rask lille gåtur fra æggesalget, få meters gang og et klap til gederne senere, er vi i den 3.000 kvadratmeter store ko-stald, hvor de står. Ikke på rad og række, men midt i strøelse og gumlende i grupper.

Køer

Svanholms 120 brune malkekøer og de cirka lige så mange ungdyr er nærmest smukke, som de står lysebrune og gumlende og ser på os med den ro, som kun kan finde sig til hvile i en ko-hjerne. De dybbrune øjne stirrer på os, mens hoveder virrer en smule. Pludselig kommer en blåviolet tunge til syne, længere og længere bevæger den sig ud af en ko-mund, og som en slange bugter den sig foran os, for få sekunder senere at sno sig om den uskrællede kartoffel, der ligger på jorden foran.

Her er en fantastisk ko-ro, og det siges, at det giver mere mælk, så det er forbudt at løbe, skrige og larme. Desværre ikke nok mælk, for vi elsker at få vores mælkeflaske fyld op med friskmalket mælk af ypperste klasse, men den har de også spottet hos Hansens Is i nærheden, og de har “gaflet” hele mælkeproduktionen til deres lækre is.

Læs også: Tapas og sardinskelet for børnemaver i Barcelona

Håndfodring af dyrene

For børnene er her oplagte muligheder for lang tids glæde med at håndfodre dyrene med gulerødder og rødbeder, men også på bare at nyde synet af de mange velnærede og smukke dyr, der den 17. april dansende og springende bliver lukket ud på græsarealerne. En dag der vil trække tusinder af mennesker til Svanholm, og derfor ikke lige den dag, vi andre har lyst til at stå i kø, når nu vi kan få alle dyrene helt for os selv på en helt almindelig eftermiddag.

Staldbygningerne kan være kølige, for dyrene foretrækker frisk luft og sollys, og det får de. Hele sommeren er de voksne dyr på græs og kommer kun hjem til stalden to gange om dagen, for at blive malket og få ekstra foder som supplement til græsset. Her kan man være sikker på, at der hverken bruges vækstfremmere i foderet, gen-manipuleret foder eller forebyggelse af sygdomme med medicin. Dyrene er, garanterer de på Danmarks ældste kollektiv, aldrig blevet fodret med kød eller benmel.

Af Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Læs også: Grønlands livlinje på vinger

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.