4 tips til at finde brombær – og en skøn opskrift på brombærpandekager

Sensommeren er perfekt til at tage ungerne med på jagt efter naturens superbær – anstrengelserne belønnes med de lækreste brombærpandekager.

Læs også: Sådan laver du dit eget fuglefoder

Brombærjagt med pandekagepræmie

Busken bider sig fast i det nøgne stykke på benet, og min søn Malthe- trækker hurtigt benet til sig, men han er for optaget til at pibe eller ømme sig. For han ved, at nu er der bid, og at han snart kan fylde hænderne med mørke og velsmagende brombær.

Efteråret trækker op, og det er højsæson for naturens lækre bær. De kan være en anelse besværlige at få fat på, og det kradser og stikker – men det er også sjovt og giver gode smagsoplevelser og fabelagtige muligheder for at få røde farver i mund og på hænder, så det er bare om at komme afsted og få fingre i de solmodne brombær, der i år har været usædvanlig tidligt plukkeklar.

De fleste af de solvarme bær, som Malthe plukker, ryger direkte fra busk til mund, men der bliver også samlet til senere brug. Hjemmefra har vi lavet en god pande-kagedej, som ligger klar i en plastikflaske i rygsækken – der er nemlig ikke noget hyggeligere end at spise pandekager i naturen, på en sten, en stub, i skoven, ved kysten eller ‘bare’ i haven, og så er brombær-pandekager noget af det nemmeste og bedste at lade børnene styre.

Læs også: Brombær og boysenbær til sommer

Syltetøj på naturens præmisser

Lad dem pukle og plukke, blive kradset, slidte og trætte, lad dem finde et yndlingssted at sidde, og hjælp dem med at tænde op i stormkøkkenet eller bålstedet, og så er der ellers dømt uforfalsket hygge.

Pandekagerne hældes fra plastikflasken til små klatter, og i takt med at de stivner, skal brombærrene lægges på og stege med, inden pandekagerne vendes.

Mens Malthe vogter over pandekagerne, er det en voksenopgave at sørge for hjemmelavet brombærsyltetøj, som kan klares ved at lægge en flok bær i den lille gryde, røre rundt, hælde to spsk. vand i gryden og tilsætte lidt rørsukker – og vupti, så har vi lækkert syltetøj på naturens helt egne præmisser. Velbekomme!

4 tips til brombærjagten

 1. Brombær findes på græs ved tørre og solrige områder. I kan også finde brombær i skovbryn og lysninger, hvor den vokser godt. Har man først fundet et sted, kan man som regel komme tilbage år efter år.
 2. Man må ikke gå ind i private skove, men må nøjes med at plukke de bær, man kan nå fra skovstierne. I de statsejede skove må man dog gerne gå rundt og plukke løs, så længe det er til eget forbrug.
 3. Det er en god idé at tage lange bukser og en langærmet trøje på, når den står på brombærjagt.
 4. Vil I lave pandekagerne ude i naturen, så husk at medbringe et stormkøkken, en palet, tur-tallerkener og servietter. Tag eventuelt en flaske vand med i tasken – så kan brombærrene skylles, hvis der er brug for det.

Læs også: Spejder på tur – knækkede knogler og blodige indvolde

Opskrift på pandekagedej

Pandekagedej røres sammen af:

 • 2,5 dl mælk (eller plantemælk)
 • 200 g mel (kan blandes, hvis der ønskes en grov version)
 • 2 æg
 • 4 spsk. Rørsukker
 • 2 tsk. Bagepulver
 • 1 tsk. Kardemomme
 • 1 knivspids salt
 • 50 g smeltet smør/kokosolie

Tekst  Martin Hoffmann Kønig

Foto  Majbritt Andersen

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.