En tur på stranden bliver voldsomt meget bedre, når man husker at have en humpel gammelt brød med til de flotte akvariefisk.

Doven sodavand med sugerør, bare fødder , der roder i sandet, bar overkrop og et stjålent blik mod de andre børn, der bygger et lækkert sandslot i vandkanten.

Ferie ved strand er en lise for børn, og det bedste legetøj er som oftest også det billigste. En bøjet skovl, et skarpt blik for fede muslinger og smukke sten og så noget af det vigtigste, det gamle brød. Husk det.

Læs også: Salat Nicoise med vildlaks

På stranden i Emiraterne

Vi er på koralstranden i Fujairah, der ligger ned til det indiske ocean i De Forenede Arabiske Emirater, UAE, og selvom der kun er et øjekast afstand til den iranske kyst, så er det altså et af verdens heftigste have. Det er klodens tredjestørste ocean, som dækker en femtedel af klodens overflade, og er i gennemsnit fire kilometer dybt, men ikke her hos os, hvor vandet ikke er mere end ankeldybt.

De er overalt. Grøn og gulstribede fisk i en lassostor stime, og de kommer tættere og tættere på vores ben. Sjovt, men også lidt uhyggeligt. En snaskende og klappende lyd summer i luften i takt med at Malthe kaster brød i vandet. Der hugges og kæmpes om de svampede brødrester, og prikken over I`et er, at føre hånden under havets overflade og håndfodre de farvestrålende fisk.

Det er ikke kun i UAE, at det er nemt at komme i nærkontakt med smukke fisk, der er mange steder, men særligt den egyptiske ø Mahmya, er et sted vi gerne kommer tilbage til, når vi har trang til at opleve havets smukkeste dyr.

Læs også: Salat Nicoise med vildlaks

Fisk i store stimer

De er der alle sammen

Titan triggerfish, orangestribet trigger, dyblilla ”yellovtail”, skriggule arabisk sommerfugle fisk.

De er der alle sammen og mange, mange, virkelig mange, flere fisk kan remses fra det kulørte katalog over koralrevets fiskeliv.

Under os nærmest summer det farverige liv, og som jeg ligger der i det varme vand, kun til lyden af min monotone vejrtrækning igennem snorklen og mens jeg lader mine hænder forsøge en venlig hilsen til en forbisvømmende kæmpefisk, står tiden på magisk vis næsten stille.

Vandet er så lavt omkring øen, at mor og far uden problemer kan tage hinanden i hænderne og dykke en kærlighedstur i det glasklare vand for at kigge på koralfisk mens børnene leger i vandkanten, selv de mindste som alle er udstyret med redningsveste, og på den måde er øen et oplagt sted at nyde hinanden som familie.

Læs også: Farverige fisk i et forunderligt univers

Håndfodring af fisk

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig