Baseball og sport giver krydderi til rejsen

Baseball i USA er afdøde præsidenter, pølser, peanuts, sang – og så lidt sport.

Røde kasketter, lige så røde trøjer, et par truttende horn, og en særdeles civiliseret og neddæmpet vildskab. Toget mod sydøst fra Washington Centrum med endestation få hundrede meter fra Washington Nationals – set med danske øjne – ret imponerende baseball stadion, er starten på en aftens fornøjelse. En fest som havde givet lidt nervøsitet på forhånd, for ville der være tale om vilde horder med gale fans, der kun drømte om at tæve modstandernes fans?

Slet ikke. Den afdæmpede fest fra toget fortsatte på vejen mod stadion. Ølboder, familiegrill, trøjesalg, et par sortbørs billetter og en bilopvisning på den brede boulevard, der fører os frem til baseball stadion i Washington, gør det hele sjovt på en anderledes måde, end vi er vant til i Europa.

Læs også: Dekorationer i haven

Min søn, Sebastian, havde flere ønsker til vores far-søn-tur til USA, og et af de største ønsker var at overvære en baseball kamp, og derfor er vi på vej til at se kampen Washington Nationals mod Philadelphia Phillies med kampstart klokken 19.15.

Skal man forklare reglerne for baseball, så er det noget med at kombinere en gang rundbold og kricket, hvor to hold med hver ni spillere forsøger at score flest points i form af runs i løbet af de ni innings, en kamp varer, og for amerikanerne er der ikke bare tale om to pudsige batspil slået sammen. Nej, for mange amerikanere er baseball landets stolte nationalsport, og det bliver taget alvorligt – men på en venlig måde.

Baseball

Musik, souvenirshop, unge letbenede dansende cheerleeders, gaver skudt ud mod publikum, fire meter høje bamsefigurer af afdøde præsidenter, der hilser og er klar til et foto – det er der altsammen, og der er hurtigt liv og glade dage på stadion, hvor det går op for os, at nok er der tale om en ædel sport.

Pølser, brød, saltkringler, Cracker Jacks – karamelristede popcorn – peanuts og øl og sodavand i 1,5 liters krus. Folk slæber sig frem med favnen fyldt med mad, for baseball er nok sport, men ikke uden mad – masser af mad.

Nationalsang, lodtrækning og i de mange pauser, som uden tvivl bruges flittigt af tv-selskaberne til at bringe en reklame eller fem, præsidentløb, hvor bamsekostumerne af afdøde præsidenter styrter afsted. Det er sport, men også et show, og selvom det kan være en smule vanskeligt for en europæer at følge med i reglerne, så er der noget helt eventyrligt over at studere ”batteren”, mens han forsøger at ramme den stenhårde bold med sit et meter lange træbat, og når det lykkes, går der et sus gennem tilskuerne, og så jubles og klappes der, men kun kortvarigt, før koncentrationen vender tilbage til snakken med naboen eller maden i hånden. Når der rammes rent, så flyver bolden med op til 150 km/t. At den stenhårde læderbetrukne bold ikke altid bliver på banen, men at der er en reel risiko for at få den i hovedet, næsten uanset hvor man sidder, gør kun spændingen større, og for de velforberedte amerikanere er der ingen nervøsitet. De fleste af dem har selv hårde lædergribehandsker på, og gribes en bold, så kvitteres med stor jubel.

Læs også: Vi mødte en ægte fodboldfan på ferien i Madeira

Baseball er en langvarig sport. Nogen vil måske mene, at den er en smule langtrukken, tre timer mindst, men med konstante sanglege og en summen af småsnak, kombineret med en sitrende glæde, hver gang stadion-skærmen toner frem med tilskuere, der har vundet en konkurrence, gør det hele til lidt af en fest, som er sjov at opleve for hele familien.

Der er dømt familiefest, og det mest fantastiske er, at det er med et absolut fravær af den vold og utryghed, som fodbold kan være i Europa. Modstandernes fans accepteres, og her er der ikke brug for at hegne modstanderholdets tilhængere inde i særlige tribuneafsnit.

Fakta:

På hjemmesiden www.washington-nationals.mlb.com kan man finde informationer og bestille billetter til kampene i Washington.

Billetter fås fra 10 US dollars til 325 US dollars, men så er der også all-inclusive menu og egen parkeringskælder.

Af Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.