Stenbingo, bueskydning og spøgelsesjagt. Stranden er et dejligt sted, når der skal findes lege til efteråret og vinteren.

Bølgerne slår taktfast mod sandet, fugle flakser legende i vinden, og vi har det hele for os selv: et fundament til et slot, et fantastisk­ sted at skyde med bue og pil og ikke mindst et fødested for de sødeste små spøgelser.

Hvorfor kun besøge landets strande­ om sommeren? Gummistøvler, vinterfrakke og overtræksbukser kan også være ‘uniformen’, når tiden er inde til en strandtur, og efterårsstranden er et oplagt sted at finde inspiration til leg og uhygge.

Læs også: 240 kærlige køer på Svanholm Gods

Pladen fuld i stenbingo

Malthe suser rundt i sandet og leder. En sten med hul i, en sten af flint og en sten med små sprækker i – ja tak! Pladen er fuld, Malthe har opnået ‘stenbingo’, og så har han fortjent første tår af termokandens varme kakao. Hans mor har også travlt, ikke kun med at juble men med at finde spøgelser. Små og lidt større sten fylder hendes hænder, for hun kan se noget, vi andre endnu ikke kan se.

Sviiiirp … pilen eksploderer i fart, da den forlader den hårdt spændte buestreng. Den sorte pil er nem at følge i luften, og da den lander i det grålyse sand, er det bare at lade den sidde, så næs­te pil kan konkurrere, uden at vi skal diskutere, hvem der har skudt længst.

Når nu sønnen er til natur og bue og pil, kan det nogle gange være en opgave at finde et egnet sted at træne pileskydning. Men efteråret eller den milde vinter er geniale tidspunkter at henlægge skyde­træningen til stranden. Det gode er, at der næsten ikke er andre mennesker, og man derfor har lov til at skyde med pile, så langt øjet og buen rækker. Så det gør vi.

Trylleri med spøgelser

Hjemme i varmen og efter en ekstra gang kakao – ja, indrømmet, også med en varm
vaffel og en portion is til – står den på male-sten, og mens Malthe går i gang med farverne, deler hans mor sit klarsyn med os: Med kun to sorte malerklatter som øjne tryller hun de små, hvide sten om til de sødeste spøgelser.

Vupti, en tur i sand med dem, og med et par fyrfadslys har vi sikret den bedste halloweenpynt – og et minde om den bedste strandtur længe.

Læs også: Slå smut og lær om fysik på én gang

3 tips til strandturen

1. Du kan printe en plade til ‘Stenbingo’ på hjemmesiderne Skoven-i-skolen.dk og Naturekspeditionen.dk.

2. Du kan købe stenmaling eller tuscher til at male på sten i en række hobby- og legetøjsforretninger.

3. Gode grundregler for at skyde med bue og pil:

– Markér en streg i sandet med fx grene. Den streg skal alle deltagende holde sig bagved.

– Sæt en skydeskive op ad et træ, en stor sten eller lignende. Bag skydeskiven må ingen færdes.

– Den, der skyder med sin bue, står lige bag ved stregen. Alle andre holder sig bag ham/hende.

– Når de tre pile er affyret, går bueskytten straks hen og henter dem. Resten af deltagerne venter, til bueskytten er på plads bag stregen. Så kan den næste bueskytte stille op.

Tekst  Martin Hoffmann Kønig

Foto  Majbritt Andersen, Borneferie.dk

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.