Det giver noget at snakke om, når man har været på drenge-/mandetur på to af flådens stolte krigsskibe på Holmen.

Fjende til styrbords, gør missiler klar og affyr!!”. Malthe drejer en omgang på den fastgjorte kontorstol, mens hans hænder farer over det glasindrammede søkort, og hans øjne er klistret til den sort/hvide fjernsynsskærm, hvor prikker symboliserer fjendtlige krigsskibe på vej ind i dansk farvand.

Vi er på besøg på fregatten Peder Skram, på Holmen, hvor det er helt i orden at kravle ind i kanontårnet, røre ved granaterne, pille ved missilerne og beundre de enorme torpedorer, mens en af de vidende frivillige guider fra Fregattens Venner beredvilligt viser gennem de meniges banjer og kaptajnens nærmest luksuriøse kahyt med egen kok – for hvis chefen ikke spiste for sig selv, så ville det lægge en dæmper på besætningens mulighed for at få luft for uenigheder.

Selvom Peder Skram også er historien om et vildfarent missil, der pulveriserede en række sommerhuse ved Lumsås ved en fejl, så er Malthe og hans storebror ganske imponerede over, at få lov til frit at rende rundt i det enorme kommandoskib, der under den kolde krig var tiltænkt en helt afgørende rolle i den danske og vesttyske marines invasionsforsvar.

Læs også: Menetreol Sous Sancerre i Frankrig er nærmest for god til at blive kendt

Sammen med torpedomissilbåden Sehested, der blev kaldt Danmarks ondeste krigsskib, og den klaustrofobiske perle, ubåden Sælen, er museet på Holmen et anderledes levende museum, som vækker historiens interesse og krigsskibets fascination i drengenebørnene i vores familie.

Ubåden Sælen syner måske en anelse besynderlig og gammeldags, men når man sammen med den særdeles vidende kvindelige omviser og bukket sammen af ubådens klaustrofobiske indre, så er turen igennem ubåden en stor oplevelse. Her er det virkelig en gevinst at være på størrelse med et barn.

Den stadig intakte diesellugt og det faktum, at ubåden er den eneste danske ubåd, der nogensinde har været i rigtig krig gør, at vi alle gribes af en gysende fascination. Fortællingen om besætningens hverdag i flere måneder i den lille ubådskrop gør det til nogle særdeles spændende timer.

I det hele taget er det lidt utraditionelle museum absolut et besøg værd, men skal man have teenagepiger med, så er det min erfaring, at der skal en del forklaring og overtalelse til på forhånd, for det her er en perle primært for drenge og mænd.

De tre skibe Peder Skram, Sehested og Sælen kan besøges mellem klokken 11 – 17, og en fællesbillet koster 100 kroner for voksne over 17 år, mens prisen for børn mellem 3 og 17 år er 35 kroner.

Museumsskibene ligger på Marinestation København, Nyholm, yderst på Holmen.

Læs også: Oplev porten til verden i Hamborg

Se også www.skibepaaholmen.dk.

Af Martin Hoffmann Kønig

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.