Så blev det vinter og jeg var så heldig at blive inviteret til den lille trope ø Culebra i Puerto Rico, for at bygge en skulptur.

Oprindeligt var min plan at lave en sjov skulptur af en indfødt indianer der blev bygget rundt om en palme, således at palme bladene ville blive håret på skulpturen, men da jeg efter en laaaang flyvetur ankom til øen, kunne jeg ikke finde en palme der så ud som den havde gjort inde i mit hovede.

I stedet fandt jeg en dejlig lille sten mole der gik ud i det krystal klare vand lige ud for den lille havn på øen.

Når man finder sådan en mole, får man jo altid lyst til at kravle ud for enden, sådan har jeg det ihvertfald og da jeg var kommet der ud, viste jeg hvad jeg villle bygge.

Læs også: Gammelt nyt fra Kay Bojesen: Gamle biler i nye designs

Det er sådan at Culebra er blevet bombet af Amerikanske krigsskibe, tilbage i dagene da Amerikanerne skulle øve sig i at være i krig. Jeg tænkte at jeg ville lave en trold, der sad på de store sten ude for enden af molen og kastede sten i vandet efter folk med onde hensigter.

Vi fik en lille golfbil og kørte rundt på øen for at finde noget genbrugs-træ at bygge af. Inden solen var gået ned, havde vi fundet 40 gamle paller på en losseplads og en masse forskellige gamle brædder og lægter ved en lille butik.

Ofte siger folk, at den eneste grund til jeg kan leve af, at bygge af affald, er fordi jeg bor i en stor by som København i et rigt overforbrugs samfund som Danmark. Så at komme til en lille bitte ø med under 2000 indbyggere, på den anden side af jorden og finde alt jeg skulle bruge til en kæmpe træ-skulptur, var både dejligt let og skræmmende på samme tid. Endnu engang blev jeg overrasket husket på at verden drukner i affald, ikke kun i de store byer men også på de små trope øer.

I Danmark er vi faktisk meget gode til at genbruge vores affald, hvis man altså syntes “genbrug” er et dækkende udtryk for at brænde vores affald af og udnytte varmen, det vil jeg måske mere kalde for “brænde af”.

Det kan de desværre ikke finde ud af mange andre steder i verden, og problemet blir meget synligt, når man kommer kørende hen forbi Turtle Beach, drejer op til højre og der er en losseplads. Med danske øjne, kommer man let til at syntes at det er forfærdligt, at der er en losseplads på en paradis ø med skilpadder, men faktum for de lokale er jo, at de skal af med deres affald, og så tror jeg egentligt de syntes, at det er det samme om øen hedder Culebra eller Fanø.

Der er affald over det hele og min pointe er, at Culebra ikke var mere beskidt end andre øer jeg har været på, overhovedet ikke. Sammenlignet med en såkaldt paradis ø i fx Thailand, var der for mig meget mere paradis per krone. Overdrevne smukke strande, skilpadder, klart vand, god mad, venlige lokale og meget få turister.

Unknown-2 2

Nå, men tilbage til det jeg kom til Culebra for. De næste 4 dage kravlede vi rundt på stenmolen og byggede skulptur, det var på et og samme tidspunkt, det mest fantastiske sted jeg har arbejdet og samtidig det mest besværlige. Det lykkedes mig da også, at tabe min helt nye sømpistol ned mellem de store sten så den faldt i vandet. Jeg måtte bruge en time på, at flytte sten og fiske den op igen, kun for at finde ud af at den var død. Men det var det hele værd, når vi om aftenen sad med en kold øl og så solen gå ned. Skulpturen kom til at hedde “Hektor Protector” halvt opkaldt efter min dygtige assistent Hektor der var med, og halvt for de det rimer på Protector.

Unknown-4

Jeg vil varmt anbefale en tur til Culebra.

Læs også: 10 gode råd til en flottere træterrasse

Ps. Jeg lavede også en lille film hvor jeg rimer om mine oplevelser på turen den kan ses på min youtube kanal her

Unknown-1

Tekst  Thomas Dambo

Foto  Thomas Dambo

designbloggen

Designbloggen med Thomas Dambo

“Jeg er designer, kunstner, musiker og professionel tingfinder. Jeg laver alt fra stole, til musikvideoer, scenografi, skulpturer, workshops og foredrag. Alt, hvad jeg laver, er bygget af ting, jeg cykler rundt og finder i containere og kører hjem til mit 150 m2 store værksted, der bugner af alle mulige sjove ting.” Thomas er dommer og professionel tingfinder i TV2s ’Vores genbrugshjem’. Han er også manden bag ’Happy Wall’ på Kongens Nytorv.