Få din egen økologiske te-fabrik i Sri Lanka

Besøger du en te-fabrik i Sri Lanka, kan det betale sig at se efter en, der er dansk ejet

Te plukkere er ofte historien om dårlige arbejdsforhold, lav løn og elendige boliger. Men ikke altid, og besøger man en te-plantage, kan det betale sig at se efter en dansk. Og snart kan du bleve ”medejer” af en økologisk bæredygtig te-fabrik.

Passara er en traditionel, mest muslimsk, by i Sri Lanka hvor jorden mange steder er rødplettet af betelspyttende mænd i kjortler, frugtboderne bugner af smagfuld mango eller små vandmeloner og er man til stærk tobak, så er det muligt at købe tobaksblade med tilhørende tobak langs hovedgaden.

Omkring byen er der alt hvad den naturglade rejsende kan begære. Sprudlende vandfald, tågeomkransede bjergtinder og en undergrund der har lidt af det hele –  og så de mange te plantager, som bugter sig som grønne dale omkring byen.

Læs også: Hjemmesnittede kastespyd er godt for instinktet

 

En dansk te-plantage

En af dem er ejet af det danske te-firma Chaplon, der fra Maglebjerg ved Hedehusene driver te plantage på en sjældent hensynsfuld og sympatisk facon. I modsætning til de omkringliggende te plantager, hvor te plukkerne har en daglig akkord på 20 kilo te for at få en dagsløn med hjem, er der hos Chaplon maksimalt seks timers arbejdsdag og ingen fast akkord.

I løbet af det næste halve år vil Chaplon, i samarbejde med en lokal NGO organisation, opstarte en 100 procent økologisk bæredygtig te-fabrik, og danske familier har mulighed for at være med som ambassadører for den gode ide. Det koster ikke noget, men kan være en ganske sjov ting som rejsende familie, at kunne besøge tefabrikken man har fulgt og måske endda ”ejer” en lille del af.

Vil du være med, så kan Borneferie formidle kontakten, bare skriv  til [email protected]

Læs også: På fodboldferie i Hamborg

Plantage i forbindelse med te-fabrik

Et besøg er noget nær et must

Te planterne  står tæt, og selvom de ser uendelig smukke ud i solskinnet og klæder de omliggende palmer og temperaturen på den hede side af 35 grader, så er de også besværlige. At skulle gå gennem de lange rækker af tætte te buske kræver sit forklæde og det kræver et smidigt håndelag at fange de øverste blade, som giver den bedste te.

Her møder vi 64-årige Walli Amma, der i over 30 år har plukket te, og som ved hvad der skal til, men som også er godt tilfreds. Egentlig er hun på pension, da pensionsalderen i Sri Lanka er 55 år, men hun har helbredet til det, så hun arbejder videre og som hun siger, så kan hun nok overleve på pensionen, men teplukkeriet giver hende det ekstra, som kan gøre hende i stand til at holde sit hjem og byde sine børn og børnebørn til middag og andet.

En enestående chance

Et besøg på en te plantage regnes som noget nær et must, når man besøger Sri Lanka, men det kan betale sig at se sig om, og bruge tiden på en af de plantager, hvor plukkerne har gode arbejdsforhold og teen er frembragt i pagt med naturen. Chaplon er et godt bud. De har ikke organiserede ture, men hvis man kontakter dem i Danmark, så kan et besøg garanteret aftales, og hører man til den kategori af mennesker, der bare er nødt til at være med når noget spændende sker, så er der her en enestående chance for hele familien.

Læs også: Investér i dit hus og byt dig til federe ferier via home exchange

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig, borneferie.dk