Grønland skal ses, høres, mærkes og ikke mindst smages. Spæk fra marsvin, delfin kalder de det, og hvalbøf er nogle af mulighederne, men ikke alt er en gentagelse værd.

Glinsende marmorhvidt med et sort skind, lidt gummiagtigt, ikke dårligt, men fedt, meget fedt. Når bare det dyppes jævnligt i soya, så smager det ok. På kajakklubbens plads ved den store havn i den Sydgrønlandske hovedby Qaqortoq, er der linet op med paptallerkner fyldt med spæk fra marsvin eller delfin, som de lokale kalder det.

Læs også: Drikkepenge gavner både os og de lokale

For 20 kroners eksotisk (mere end) kulinarisk rejse, og det er bare om at gnaske løs, men efter tre stykker føles det som stop.

En mere, så kapper det over. I flere timer småbøvser jeg den fede smag af spæk i halsen, og det er lige før jeg længes efter de tørrede anmassat, en loddefisk i laksefamilie, som kan købes i vakuum poser i den lokale Brugsen.

spæk

Marsvinene i Sydgrønland har det godt og findes i rigelige mængder. På ti år er antallet af marsvin bare steget og de marsvin, der kommer til Sydgrønland, har en større spæktykkelse end for 10 år siden, og de er ældre og vejer mere. Mens undersøgte marsvin for over 10 år siden havde 11 forskellige fiskearter i deres mavesække, så så det ganske anderledes ud i 2009, hvor der sidst blev lavet en undersøgelse af marsvinene. Dengang identificerede man hele 23 forskellige arter føde i havpattedyrets mavesæk, og torskefamilien er den mest betydningsfulde, og det smages tydeligt.

Læs også: Naturlige fakler af dunhammer

Bløde løg, råstegte kartofler, en sovs, der gør alt for at hænge ved, og så en brunlig stegt bøf med rød “mave”. Grønland høster i havet, men ikke alt, der landes, er en kulinarisk nydelse. Aftenen før marsvin-spækket stod den på finhval på den hyggelige restaurant Lal’Laatis på Qaqortoqs torv med Grønlands eneste springvand bygget i Igaliku-sten, der er importeret fra en nærliggende bygd. Den umiskendelige smag af tran – som en rød oksebøf blandet med et glas Glyngøre sild – var sjovt at prøve, men ikke en gentagelse værd.

Af Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.