Vi elsker kør-selv ferie og hvert år drager mere end 500.000 danskere til udlandet i den firehjulede. VoresVilla giver dig her en praktisk guide, som forbereder dig til den lange tur sydpå.

Bilen er stadig danskernes foretrukne transportmiddel, når turen går afsted på sommerferie. En undersøgelse lavet af Applus Bilsyn viser, at mere end 500.000 bilejere tog den firehjulede med på ferie sidste år. For over halvdelen gjaldt det Sydeuropa og lande som Italien, Frankrig, Kroatien og Spanien. Årsagen er ikke overraskende: Bilen giver den totale frihed. Særligt børnefamilier sætter pris på selv at kunne bestemme tempoet, og med udviklingen af større, bedre og sikrere biler, er det ganske enkelt blevet nemmere at pakke familien og drage ud i det blå.

Læs også: Sjov leg til lange køreture

Pak bilen ordentligt

Det er dog stadigvæk vigtigt, at både bil og besætning er velforberedte til den lange tur. Først og fremmest skal køretøjet være pakket ordentligt. Som hovedregel skal du placere de tunge ting lavt og længst fremme i bagagerummet, og har du en stationcar, så montér desuden et gitter bag ved bagsædet, så bagagen ikke ryger ind i kabinen under en hård opbremsning.

Tagboksen er også populær, men lad være med at proppe den. Tungt læs på taget ændrer nemlig bilens køreegenskaber og gør den usikker i forbindelse med en pludselig manøvre. Alternativet er en bagageboks, som monteres på anhængertrækket. Et eksempel på sådanne er Thule EasyBase-system – søg selv mere information på nettet.

Kan køretøjet klare turen?

Selv en tur til Paris kan være hård for en bil, som ikke er vant til lange køreture. Typisk er det kølesystemet eller klimaanlægget, som giver op i de høje sommertemperaturer. Ifølge Applus får otte ud af 10 danskere tjekket deres bil på værkstedet, inden de tager afsted, og det kan spare dig for ærgerlige udgifter undervejs. Hvis du vil undgå det helt store serviceeftersyn, tilbyder flere synsvirksomheder og værkstedskæder som f.eks. Applus og Quickpot en hurtigere og billigere gennemgang af bilen.

Uanset hvad så medbring altid Det Røde Kort, som er et bevis på, at din bil er kaskoforsikret, og at du derfor har ret til vejhjælp, hvis du får problemer med bilen i udlandet. Skal du uden for EU, skal du medbringe Det Grønne Kort – få mere information på sos.dk.

Og husk nu børnene…

Uden underholdning til familiens mindste kan turen blive et mareridt for alle. Det handler om at lave bagsædet om til et hyggested, så køreturen bliver en del af ferien. Drop slik og sodavand der gør dem hyperaktive og utilpasse. Pak hellere frugt, gulerødder og rigeligt med vand, som holdes nedkølet i en køleboks. Undgå motorvejscafeteriaernes fedtede fastfood. Vælg sunde måltider som sandwich eller salat, som er let at fordøje og holder energiniveauet oppe hos chaufføren.

Endelig er feriens bedste investering en iPad eller en bærbar DVD-afspiller med skærme til nakkestøtterne. Fyld op med film, giv ungerne hver deres sæt hovedtelefoner, så skal der nok blive ro på bagsædet. Så kan ferien ellers bare komme an.

God tur!

Læs også: Fabelagtig fjeldvandring på Færøerne

10 gode råd til kør-selv ferien

  1. Pak bilen med omtanke – tunge ting pakkes nederst og længst fremme i bagagerummet, og kun lette ting i tagboksen.
  2. Husk GPS – og tjek, at den er opdateret og har de rigtige kort installeret.
  3. Hav styr på dokumenterne – husk bilens originale registreringsattest, policenummeret til din bilforsikring samt evt. miljø- og motorvejsmærkater (tjek disse på FDM’s hjemmeside fdm.dk)
  4. Husk det blå sygesikringskort – fra 1 august 2014 er du nemlig ikke længere dækket af det gule (bestilles med NemID på Borger. dk)
  5. Hold mange pauser – ikke mindst for børnenes skyld. Sørg for at få rørt dig, og husk at drikke rigeligt med væske undervejs. Pak frugt, gulerødder og rigeligt med vand til børnene, så de ikke bliver hyperaktive og utilpasse af for meget slik og sodavand.
  6. Husk underholdning– med film, spil, blade og musik bliver køreturen en del af ferien i stedet for at være noget, som bare skal overstås.
  7. Pas på tyveknægte – gem iPads, kamera og andre værdifulde ting væk, når du forlader bilen på rastepladsen.
  8. Få tjekket bilen – kan bilen overhovedet klare turen? En tur på værkstedet vil fjerne tvivlen.
  9. Husk advarselstrekanten – samt de lovpligtige sikkerhedsveste, reservehjul, donkraft og værktøj.
  10. Kør ordentligt – vis hensyn, brug spejlene og lad travle medtrafikanter komme forbi dig.

Du har ferie – nyd den!

Tekst  Nikolaj Karlshøj

Foto  Gettyimages