Dyreriger, du ikke anede fandtes. Blomsterparker, du aldrig har hørt om. Minder om middelalderen så stærke, at det får den til at gå igen. Slotte og herregårde, som du troede hørte eventyrerne til. Råvarer og gastronomi som var det Nomas navlestreng. Vandland, sandstrand, guldalderkunst, fritgående svin og krokodiller lige under overfladen.

Lolland-Falster er et varieret rejsemål, der favner alle aldre og alle interesser.

Knuthenborg Safaripark

Vandland og vilde dyr

Tag en tur ud over stepperne i Knuthenborg Safaripark, hvor girafferne græsser, og tigrene lurer i krattet. Her findes dyr fra de fleste verdensdele og medbringer du selv vandhunde, står Danmarks højeste vandrutchebane klar til skrig og skrål. Endnu vådere bliver det i Lalandia i Rødby – et tropisk vandland for hele familien, hvor man faktisk også kan udfordre hinanden i tørskoede aktiviteter såsom bowling og minigolf. Og så er der naturens eget vandland på Marienlyst Strand, der ligger på sydøstkysten af Falster. En strand der både i 2011, 2012 og 2013 blev kåret som Danmarks bedste.

VD 2012

Læs også: Sådan fanger du detaljerne på ferien

Historie på den sjove måde

I Middelaldercentret i købstaden Sundkøbing møder du beboerne, der både lever og er klædt på som i år 1405 – købmænd, håndværkere og ikke mindst riddere, der dagligt krydser klinger i højsæsonen. Her kan du også afprøve nogle af Leonardo da Vinci opfindelser, der er bygget op i fuld størrelse. I Naturpark Maribosøerne ligger Frilandsmuseet, hvor du kan gå på opdagelse i gamle, lerstampede huse og stråtag med kragetæer, som er de træstykker, der ligger på toppen af taget.

Gastronomiske glæder

Det er ikke bare landets Michelinkokke, der kan komme til fadet i Lolland-Falsters velassorterede spisekammer. Du kan også smage øl fra Krenkerup Gods. Ost fra Knuthenlund og ikke mindst den berømte Kirsebærvin fra Frederiksdal. Nogle af områdets fødevareproducenter har med rette opnået international anderkendelse, mens andre – og det er langt de fleste – dagligt sender forsyninger til køkkenerne rundt omkring på Danmarks gourmetrestauranter.

Mange producenter tilbyder deres varer i gårdbutikker og vejboder, så kør endelig ikke for hurtigt på de små landeveje. Du kunne gå glip af noget lækkert.

VD 2012

Læs også: Kysser delfiner med en bismag af fisk

Ta’ cyklen og få det hele med

Både Lolland og Falster er velegnede til cykelture, fx som endags-udflugter, og børnene kan sagtens være med. Øerne er kendetegnet ved flade, afvekslende landskaber, cykelstier og gode biveje, hvor der ikke er meget trafik. Har du mere end et par dages ferie og trænet lidt hjemmefra, kan du også vælge en cykeltur fra by til by – der er 7 hyggelige købstæder i alt. En af landets smukkeste strækninger er turen rundt om Guldborgsund, hvor du triller gennem bøgeskov, landsbyer og åbne herregårdslandskaber med kig til sundet det meste af vejen.

Marielyst - cykel Pajor 2012 (54)

Kunstinteresseret?

I Toreby på Lolland ligger Fuglsang Kunstmuseum, som rummer en fin samling af dansk kunst fra 1700-tallet og frem. Du finder bl.a. værker af Vilhelm Lundstrøm, Olaf Rude og Skagensmalerne. Sæt også lidt tid af til at nyde museumsbygningen fra 2008, der er tegnet af den engelske arkitekt Tony Fretton. Den er i sig selv et kunstnerisk værk.

dodekalitten - udfulgt - fotograf Janne Edwardsen (9)

Tag LangelandsFærgen

Færgen sejler fra Spodsbjerg på Langeland og lægger til i Tårs på Lolland efter kun 45 minutters smuk sejltur. Hvis ikke du har bil eller cykel med, afgår der busser fra færgehavnen til bl.a. Nakskov og Maribo.

Postbåden Vesta

Bestil turen til Lolland-Falster nu

Er du til B&B, hotel, feriehus eller camping? Vil du slappe af, shoppe og spise godt i tosomhed, eller skal hele familien med? Dette er bare nogle af de mange forskellige oplevelser som Lolland-Falster har at byde på.

Læs også: Boom på sommerhuse i vente

Tekst  Birthe Nielsen, Dansk Ø-ferie

Foto  Dansk Ø-ferie