At gæste øen Bornholm er mødet med et stykke helt særegent Danmark. Det er øen skåret i granit og opvarmet fra oven med flere solskinstimer end noget sted i landet. Det er her, der bliver skabt ost, slagtervarer, chokolade, is, lakrids og meget, meget mere i verdensklasse. Det er her, at sildene bliver røget, og hvor havet kan ses fra næsten alle høje punkter. Det er Hammershus, Nordeuropas største borgruin fra 1200-tallet, det er her kunstnere finder fred og inspiration. Den smukke klippeø midt i Østersøen er så anderledes end resten af Danmark, at det ofte føles, som om man er taget til udlandet. Men i dag tager det heldigvis kun få timer, fra du forlader Sjælland, til du træder i land på kongerigets mest solbeskinnede ø.

Skærmbillede 2015-10-14 kl. 09.59.18

Aktiv ferie

Bornholms hyggelige, små kystbyer ligger som perler på en snor, og hvis I ikke har bilen med, er det oplagt at tage rundt til fods, på cykel eller med de lokale busser. Naturen er helt enestående: Stejle klippeformationer veksler med børnevenlige sandstrande, og overalt kan man udfordre sig selv til vands og til lands. Dykning, klatring, ridning eller måske rappelling?

april -juni 09 060

Lokale råvarer

De røgede sild i Gudhjem er verdensberømte i Danmark, og Bornholm er et eldorado, hvis man er til fisk – uanset om man selv vil fange dem eller foretrækker dem tilberedt. Øen har i det hele taget fokus på at

fremstille kvalitetsråvarer og forarbejde dem til kulinariske oplevelser, og madører tager gerne turen alene på grund af gourmet-restauranterne.

Læs også: Faxe Kalkbrud er en enestående naturoplevelse

Sol over Gudhjem

Hvert år i juni prøver verdens bedste mad-kreatører kræfter i Danmarks største kokkekonkurrence, Sol over Gudhjem, på havnen i den lille by, som faktisk er landets eneste bjergby. I 2015 trak begivenheden over 13.000 gæster til. Nabobyen Svaneke er Danmarks østligste købstad – og så er det i øvrigt navnet på en prisbelønnet ufiltreret øl fra byen bryghus.

Kultur og historie

Naturen er spektakulær, men kulturen er nu også værd at rejse efter. Glæd dig til rundkirkerne fra middelalderen og Hammershus, der er Nordeuropas største borgruin. Hvis der er tid til en dagstur, bør den gå til Christiansø med Christians V’s fæstningsværk fra 1684. Her er ingen biler, men til gengæld et helt enestående fugleliv med bl.a. edderfugle, alk og lomvi. Sejlturen fra Gudhjem tager en time.

Læs også: Vinterferie banker på døren

Kunsten

Nogle af Danmarks største kunstnere har gennem kortere eller længere tid bosat sig på Bornholm. Intet andet sted i Danmark finder man så mange kunstnere og kunsthåndværkere samlet på så få kvadratmeter som på Bornholm. Især glaskunsten er noget ganske særligt, og der er generelt ikke den by, der ikke har sit eget galleri. I sommerperioden kan du besøge Hjorts Fabrik i Rønne: En 150 år gammel keramikfabrik, der producerer stentøj efter de oprindelige principper. Hvis du mere er til malerkunst, kan du glæde dig til Oluf Høst Museet, der er indrettet i kunstnerens bolig i Gudhjem.

Helligdomsklipperne

Bornholm ad vandvejen

Hurtigfærgen mellem Ystad og Rønne tager kun 1 time og 20 minutter, så turen fra København til den smukke solskinsø kan gøres på omkring 3 timer. Man kan også sejle direkte med BornholmerFærgen fra Køge til Rønne på fem en halv time.

Bestil turen til Bornholm nu

Er du til badehotel, hotel, vandrehjem, camping eller ferielejlighed? Vil du øen rundt på cykel eller ”bare” lade op en weekend? Der er mange forskellige smukke, spændende, sjove og historiske oplevelser på Bornholm.

Læs også: På fodboldferie i Hamborg

Tekst  Birthe Nielsen, Dansk Ø-ferie

Foto  Dansk Ø-ferie