Fanø er kun 56 m2 stor, men rummer alligevel et utal af oplevelser, man ikke får andre steder i Danmark. Den langstrakte sandø ud for Esbjerg byder på Vesterhavsstemning med sæler, rav, smukke historiske byer, strand og natur og et væld af kulturelle tilbud. Fanø har også noget helt særegent. Som for eksempel strikkefestival hvert år den 3. weekend i september, hvor op mod 10.000 deltager, medbringende sine bedste pinde.

Læs også: Uldne Ellens herlige hjem

Sælernes paradis

Der er rigtig mange sæler i Vadehavet omkring Fanø, og på de store sælbanker sydvest for byen Sønderho, kan du komme helt tæt på dem. Sælerne er meget nysgerrige dyr, og det virker næsten som om, at de er lige så interesserede i os mennesker, som vi er i dem. Sidst på foråret begynder de for alvor at flokkes på bankerne. Hunnerne skal nemlig føde deres unger i løbet af juni og juli. Du kan komme på sælsafri med båd til sandbanken ved Grådyb eller til fods til Galgerevet sammen med en guide.

026 (2)

Historiens vingesus

Fannikerne har været driftige handelsfolk, der har trodset det barske klima. I 1741 lykkedes faktisk befolkningen at købe Fanø fri, og det betød en endnu større åbning ud mod verden, hvor sejlskibene lagde til med nyt fra fjerne himmelstrøg. Det var ikke var uhørt, at man drak te af kinesisk porcelæn, havde hollandske kakler på væggene, og pyntede op i stuerne med ting fra Sydamerika og Indien. Alt dette kan opleves på museerne, men vækkes hvert år til live på Fannikerdagen, hvor der danses folkedans i de helt specielle Fanø nationaldragter, og hvor hele formålet er at indsamle midler til forskønnelse og bevarelse af især byen Nordby.

Læs også: Derfor skal du indbrudssikre dit sommerhus inden ferien slutter

Livsnyderens Fanø

Fanø byder på østersture, romantiske kroer med gourmetkøkken og ikke mindst har Fanø Bryghus brilleret med Ravguld. En lokal øl, som selveste Noma har på taget til sig. Kunsten om musikken trives side om side, hen over sommerhalvåret afholdes koncerter med mange store internationale navne. Når vinteren sætter ind, er der stadig mange, der vælger at holde weekend eller tager en uge i sommerhus på Fanø for at nyde øens natur, freden og den friske luft.

Fanø for børn

Børnefamilierne har alle muligheder for at boltre sig på stranden, cykle, løbe, spille bold eller flyve med drage. Skovlegepladsen i Fanø Klitplantage er en af de helt store attraktioner med klatre- og legeredskaber, fantasifigurer i træ og ikke mindst Sherwoodskoven, hvor børnene kan finde sin indre Robin Hood og lady Marian frem.

IMG_0101

Esbjerg-Fanø på kun 12 minutter

Tag til Esbjerg i bil, med tog eller bus og fortsæt med FanøFærgen til Nordby på Fanø. Du kan sagtens have bilen, campingvognen eller cyklen med, men kan også rejse til fods. Færgen sejler op til 3 gange i timen i sommerhalvåret og lidt mindre i vinterhalvåret.

Læs også: “Far til Fire” med onkel Anders i latino udgave

Tekst  Birthe Nielsen, Dansk Ø-ferie

Foto  Dansk Ø-ferie