Man kan snildt bruge mange penge på Gran Canaria, men øen har også mange store oplevelser, der er ganske gratis. Miniørkenen på øens sydligste del er en af dem.

Børn elsker at fantasere. Asende, oksende, prustende, hoppende, legende og svedende. Forventningerne var egentlig ikke ret høje, da vi begav os mod Dunas de Maspalomas, syd for Playa de Ingles på Gran Canaria. Et par timer skulle bruges, rygsækken skulle luftes og vi skulle se på ørkenen. “Yes right” var særligt teenage-sønnens reaktion, men foran os bugter sandklitternene sig så langt øjnene rækker. Blide vuggende klitter formet i svungne kurver med sart brune nuancer.

Tørsten snerper allerede tungen til ganen, heftige hænder rækkes ivrigt frem til spørgsmålet om, hvem der vil have en ekstra gang druesukker – bare for at være helt sikker, når nu vi skal til at begive os ud i ørkenen.

På vej ud i ørkenen

Der sker noget med børnekroppe, og voksne for den sags skyld, når naturen tager sig så edder-lokkende ud som den gør på Gran Canarias sydligste punkt. Den må afsted, ned i sandet, springe rundt, føle, mærke og bare føle sig som den enlige vandrer, som måske klarer sig frelst igennem de uendelige vider med sand.

Læs også: Udekøkken der kan tages med i naturen

Blæst med passatvinden fra Afrika eller “blot” knuste muslingeskaller, der gennem tusinder af år er oplagret på havets bund, hvor tidevand, bølger og havstrømme har skyllet dem op på land. Fødslen af den canariske ørken er der delte meninger om, men ikke om at de “dansende” klitter er en eventyroplevelse af de store – og så er den gratis. Otte-årige Malthe løber, men det føles som om han ingen vegne kommer. Fødderne glider gennem sandbunkerne og de solkogende sandkorn får ham til at springe.

Området har været fredet nationalpark siden 1982 og det har holdt det fri for belastende reklameskilte eller forlystelser, som ville spolere fornemmelsen af at være i en uberørt og fremmed natur. 16-årige Sebastian bliver grebet af stemningen af at være i noget ægte og spændende, og der går ikke længe før også han knokler bakke-op-bakke-ned, og det er her, at vi bliver glade, meget glade, for dunkene med vand, og muligheden for at søge helle for det løbe-vanskelige sand på det brede fortov, som løber parallelt med ørkensandet.

Den smukke ørken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En gåtur fra vandrestien gennem ørkensandet til havet er unik, men man skal være klar over, at der flere steder er risiko, eller mulighed, for at støde på naturister i særlig moden alder, for her er det tilladt at smide tøjet.

Af Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Læs også: Find dit personlige touch som udlejer

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.