Hver sommer rejser 25.000 musikelskere til Langelandsfestivalen i Rudkøbing – også kendt som Danmarks største familiefestival. Siden 1991 har den hyggelige købstad været centrum for en ugelang sommerfest, hvor der er noget at komme efter for både børn, voksne og bedsteforældre. Men øen er bestemt også værd at gæste de øvrige 51 uger om året – ikke mindst på grund af naturen.

Læs også: Derfor skal du indbrudssikre dit sommerhus inden ferien slutter

Skov, strand – og hatbakker

Langeland har 140 km strand med sand, hele vejen rundt om øen. Ristinge Strand på den sydlige del af øen er en af landets bedste badestrande med klart, børnevenligt vand. Klinten af samme navn hæver sig hele 30 meter over havet, og udsigten er så afgjort turen værd. Er du til vandreture i det grønne, finder du bl.a. en af Danmarks flotteste bøgeskove med afmærkede stier på Nordlangeland. Et helt særligt naturfænomen er øens unikke ”hatbakker”: Knap 700 flade bakker, der er formet under sidste istid. Og apropos bøgeskove: Det siges, at Oehlenschläger skrev ”Der er et yndigt land” i Stengade Skov, som ligger på østkysten. Måske er det sandt, måske ikke.

Ristinge Strand Langeland

Cykelferie på landet

De mange små veje gør Langeland helt oplagt til tohjulede dagsture, og du behøver ikke selv at medbringe cyklen, for der er udlejning flere steder på øen. Og uanset alder er der nok at stoppe for undervejs: pittoreske bindingsværkshuse, majestætiske herregårde, jættestuer, stenalderbopladser, smukke landsbykirker … og de vilde heste: Sydpå lever en stor flok Exmoor-ponyer, som får lov at passe sig selv.

Vilde Heste Langeland

Sydlangeland er også berømt for langdyssen Kong Humbles Grav, som er 9 meter bred og hele 55 meter lang.

Læs også: Investér i dit hus og byt dig til federe ferier via home exchange

15 bøller, 15 møller 

Ifølge et lokalt mundheld har Langeland 15 møller, 15 bøller og 15 kirkesogne, og bøllerne kan man ikke undgå – bare hold øje med navnene på de små landsbyer undervejs. Kommer du forbi Tranekær Slot, så kig ind i museet og se udstillingen om slottets historie, der rækker helt tilbage til 1200-tallet. Kommer du forbi Tranekær Slot, hvis historie rækker helt tilbage til 1200-tallet, så kig forbi slotsparken, hvor du finder spændende kunst af naturlige materialer såkaldt Land Art.

Skovsgaard Gods er også et besøg værd: Den økologiske herregård tilbyder natur-arrangementer for børn og voksne året rundt.  På Langelandsfortet finder du bl.a. ubåden Springeren og en masse spændende sager.

Færge en gang i timen

LangelandsFærgen sejler fra Tårs på Lolland til Spodsbjerg på Langeland. Turen tager 45 minutter, og havnen ligger midt på den langstrakte ø.

Er du til hotel, vandrehjem, camping eller ferielejlighed? Vil du dykke, spille golf, sejle havkajak og/eller udnytte de ekstraordinært gode muligheder for at fiske? Langeland har virkelige mange forskellige oplevelser at kan byde på.

Læs også: Pluk-selv jordbær på landet

Tekst  Birthe Nielsen, Dansk Ø-ferie

Foto  Dansk Ø-ferie