Ny trend: Tag på gastrovandringer i naturen

Det ligner næsten gamle dage, hvor jægere drog ud for at finde urter og kød, der senere blev tilberedt hjemme på bålpladsen. Og dog. Er du på smagsvandring i Sverige, får du nemlig autentisk og veltilberedt mad og drikke, som typisk serveres af lokale. Se 4 fantastiske bud på smagsvandringer i Sverige her.

De dybe skove, den vilde natur og den øredøvende stilhed er ofte, hvad vi søger, når vi tager vandreskoene på og begiver os ud på kilometerlange vandringer i Sveriges smukke flora og fauna. Men nu er en ny trend begyndt at blomstre op i det svenske landskab: Smagsvandringer. 

Smagsvandringer er en helt ny form for vandring, der passer perfekt til dig, der både har appetit på autentiske spiseoplevelser og smuk natur. På smagsvandringerne slipper du nemlig ikke for at snøre vandreskoene og tilbagelægge krævende kilometer, men undervejs nyder du masser af lækker og autentisk svensk mad og drikke, som du gør dig fortjent til ved at gå fra sted til sted. 

 – Sverige er et gavmildt spisekammer, og interessen for at skabe det bedste af de fineste råvarer og ofte med bæredygtighed for øje er øget de seneste år. Nu vil man også vise det frem på en hyggelig måde, og det sker på de nye gastrovandringer, hvor man i selskab med andre madentusiaster går sammen fra den ene gode mundfuld til den næste gode mundfuld, ofte med en ledsagende guide, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden i en pressemeddelelse. 

Lyder det som noget for dig? Så se med her, hvor vi har fundet fire fantastiske bud på smagsvandringer i det svenske:

1. ‘Forrest feeding’ er en unik smagsoplevelse i skåne

I Österlen, som ligger i det sydøstlige hjørne af Skåne, har de netop lanceret såkaldte guidede naturvandringer, hvor smagssansen er i højsædet. 

”Forrest Feeding”, som det nye koncept hedder, er unikke madvandringer, hvor der smages på lokale skånske delikatesser. Madvandrerne forkæles af dufte, lyde og lys fra naturen i Skåne, mindeværdige spiseoplevelser og får også ny viden herom. 

Det er en række af Skånes lokale bønder og producenter, der deltager, og på den måde giver offentligheden mulighed for at smage på lækkerierne. Undervejs nydes masser af lækker skånsk mad og drikke. Man går fra den ene delikatesse frem mod den næste. Og det er vigtigt at være sulten, når man lægger ud!

Der er to varianter; den ene er ”Forrest Feeding”, en 9 kilometer lang vandretur, som tager cirka 6 timer, og den finder sted fra maj til og med september. Den anden ”Skåne Hiking” er en 4 kilometer lang vandretur, som tager cirka 3 timer, og den foregår året rundt. Maden serveres på rigtigt porcelæn. Man går igennem et kuperet terræn, så det er vigtigt at have praktiske sko på. Se mere her.

 

View this post on Instagram

2. Smagsvandring i Vejbystrand

Vandrerhjemmet i Vejbystrand i Nordvestskåne har også lanceret smagsvandringer. Og selvom Vejbystrand er en lille by, huser den flere interessante spillere inden for mad og drikke. Sammen med disse er der skabt en unik og personlig smagsvandring, som løber af stablen flere gange årligt. Større grupper kan også booke en vandring efter aftale med vandrerhjemmet.

Smagsvandringen starter med morgenmad på vandrerhjemmet. Ved hjælp af et detaljeret kort kan man nemt finde ruten, som går langs havet, forbi strand, skov, havne, over heder, på landeveje, skovveje, gennem det gamle Vejbystrand og forbi seværdigheder. Der vil være prøvesmagninger fra Sandgårdens Skafferi, Vejby Vingård og frokost på Bjäre Fisk & Skjaldjur i Magnarp havn. Middagen spises om aftenen på vandrerhjemmet og arrangeres af lokale.

Mad, smagninger, kort, overnatninger og morgenmad er inkluderet, ligesom sengelinned og håndklæde er inkluderet. Denne vandring findes også som en dagsvariant. Læs mere her.

3. Smagsvandring på Romelåsen, Fulltofta og Österlen

Smakvandring.se har en række forskellige smagsvandringer flere forskellige steder, både midt i Skåne og på Österlen, altså i det centrale Skåne. Samme tema går igen her; midt i naturen synes maden at smage bedst. Og det giver mening, når råvarerne samtidig kommer fra nærområdet.

Smagsvandringer er for dem, der både har appetit på autentiske spiseoplevelser og smuk natur. Sammen med en kyndig guide vil deltagere opleve naturen, når den er smukkest og få ny viden om området, som herudover har masser af historie og kultur at byde på. 

Undervejs nydes delikatesser som friskbagt brød, hjemmelavet pålæg, sild, ost, syltetøj, chutney, blandede tapas og meget mere. Kølige drikkevarer fra nabolaget gør vandringen endnu mere nydelsesfuld.

 

4. Meadow Lab med bæredygtighedstankegang

På Meadow Lab kan man opleve den gamle måde at leve på, som inkluderer det at finde og benytte spiselige planter i madlavningen samt medicinske planter og svampe. Man undervises også i naturlige teknikker til konservering og tilberedning af mad.

Måden at tilgå maden på er forbundet med at bruge sit nærmiljø og dét, der findes netop der. Kvinden bag initiativet er kok og tilbyder blandt andet kurser som gåture, hvor spiselige planter opspores i Malmø. Hun øser af sin viden undervejs, og viser også en solid bæredygtighedstankegang i alt, hvad hun gør.

Læs mere om Meadow Lab her.

 

View this post on Instagram

Tekst  Nanna Danborg-Aamand

Foto  Meadow Lab