En lækkerbisken fra fjorden. Sådan en laber slimet klat lige fra havbunden. Det er mums – eller i hvert fald ret sjovt at prøve, hvis turen går til Limfjorden. Men tag dig i agt, for man skal huske et par forholdsregler.

11-årige Malthe tripper på stedet, han skraber i stenene på stranden og holder sig for næsen. I hånden har han en nyåbnet østers, plukket lige fra Limfjorden, og han vil bare smage, for det er ikke hver dag man får mulighed for at spise luksus fra havet.

Vi er ved Limfjorden, tæt på den lille stationsby Vinderup og øjnene kan finde fæste i Struers skyline. Havet har taget efterårstøjet på og viser mere end ”mælketænder,” men noget af det hyggeligste er en tur på stranden, hvor sten i alle former blander sig med drømmen om at finde rav, forsteninger eller noget, der kan puttes i munden.

Læs også: Solopgang en tidlig morgen på Bali

Bank skallen åben

Med tre kæmpe store østers i hånden giver vi os i kast med det, der er sværest. At åbne de små labre luksusretter. De holder godt fast på deres kostbare kød, men tanken om at vi skal til at spise af naturen og måske finde en af de sjældne perler, gør at vi kaster alle bekymringer over bord.

Men pas på. Østers er en genstridig sag, og skallerne er som barberblade mod hænderne, så husk en god kniv, vær stærk, når skallen skal bankes åben på en sten eller husk plaster i rullevis, for der kan nemt flyde håndblod.

Naturel, citron eller rødvinseddike

Efter flere minutters kamp får vi has på skallen, og så er det sandhedens stund. Malthe holder sig for næsen og fører den saltvandsduftende slimklat mod munden. At spise en østers kan dele vandene, men det er lige så simpelt som at sætte tænderne i en gnaveagurk, og østers kan spises helt naturel eller med et par stænk citron eller rødvinseddike med finthakkede skalotteløg

Mums!

Læs også: Vi mødte en ægte fodboldfan på ferien i Madeira

Værd at huske

En gammel tommelfingerregel siger, at man kan samle østers i de måneder, hvor bogstavet ‘r’ indgår. Det betyder, at sæsonen løber fra primo september til ultimo april.

Naturstyrelsen fraråder, at man samler ved å- eller spildevandsudløb, havneudløb og byer. Vandet skal have været klart gennem længere tid, før du kan samle dér. Du kan også holde dig opdateret på Fødevarestyrelsens hjemmeside om evt. algeudbrud. I forhold til mængden, så må du tage lige så mange østers, du selv kan bære.

Husk også handsker til at beskytte hænderne, for østers er knivskarpe!

Hvordan skal den se ud?

Der er flere ting, du kan være opmærksom på, når du skal vurdere en østers kvalitet. Det er desværre svært at vurdere på udseende og smag, om en østers er ramt af giftige alger, men i langt de fleste tilfælde er du sikker ved at være opmærksom på følgende forhold:

Vær opmærksom på, at østersen yder modstand, når du åbner den, og at den ikke er ‘slap’. Desuden er det afgørende, hvordan den ser ud. Den skal være cremefarvet i kødet, og kroppen skal fylde underskallen helt ud.

Dernæst, lugt til den. Lugter den råddent eller fisket, skal den kasseres, for det eneste en sund, spiseklar østers skal dufte af, er appetitligt af helt frisk hav.

Læs også: På fodboldferie i Hamborg

 

 

Tekst  Martin Hoffmann Kønig

Foto  Martin Hoffmann Kønig

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.