Pas på, på ferien! Her er de mest udbredte feriesygdomme

Danskerne døjer med feriemave, blærebetændelse og kollaps på årets ferie
Her har det danske feriefolk indtil nu oftest haft brug for hjælp denne sommer

Rejsemave i Tyrkiet, blærebetændelser og besvimelser i ferievarmen i Grækenland, Spanien og på Cypern. Danskerne er rejst udenlands i anledningen af sommerferien, og allerede nu ses stigninger i antal forsikringsanmeldelser pga. sygdom og skader på rejsen.

Læs også: Hestevognsferie i luntetrav

Når danskerne har problemer med helbredet på årets sommerferie, ringer de efter hjælp hos bl.a. SOS Internationals alarmcentral. Særligt fra Tyrkiet ses denne sommer allerede en eksplosiv vækst i antal henvendelser fra danskere, der har brug for hjælp.

Det viser nye tal fra SOS International, som også opfordrer til, at flere sætter sig ind i dækningen med det blå EU-sygesikringskort.

Trods det solrige danske sommervejr nyder mange danskere i øjeblikket sol, strand og vand i udlandet. De fleste har forhåbentligt præcist den ferie, de havde drømt om. Men for nogle ender rejsen i et opkald til alarmcentralen hos forsikringsselskaberne.

Selvom de danske rejsende er spredt ud over hele verden, så ses der alligevel tendenser i, hvor danskerne oftest er kommet til skade og har haft behov for hjælp indtil videre denne sommer. SOS International melder således i disse dage om særligt mange opkald fra tilskadekomne eller syge danskere fra Spanien, Grækenland og Tyrkiet.

Læs også: Når portvin også er for børn

’’Vi får naturligvis henvendelser fra hele verden året rundt. Men i de seneste uger har vi haft utroligt mange anmeldelser fra danskere, som er blevet syge eller kommet galt afsted på deres sommerferie fra visse destinationer. Det er især danskere, som ferierer i Spanien, Grækenland og Tyrkiet, som har haft brug for hjælp,’’ forklarer Karin Tranberg, divisionsdirektør i SOS International i en pressemeddelelse.

Ubehagelige feriemaver rammer danskerne
Når SOS International modtager henvendelser fra danskere, der har brug for hjælp på destinationen, så tegner der sig da også et klart billede.

Størstedelen af de anmeldte skader handler nemlig om den velkendte og ubehagelige ”turist-mave” på rejsen, mens urinvejsinfektioner, kollaps eller besvimelse også fylder en del i statistikkerne.

Læs også: Fabelagtig fjeldvandring på Færøerne

”Når vi rejser udenlands, og særligt til visse dele af verden, så glemmer mange af os at tage vores forholdsregler ift., at man nemt kan ende med en maveinfektion. Og selvom det heldigvis ofte er ganske harmløst i længden, så kan sådanne hyppige toiletbesøg ødelægge en stor del af ferien, så det er helt naturligt, at vi søger al den hjælp, vi kan få, i sådanne situationer. Så vi rådgiver en del omkring maveproblemer i øjeblikket,” lyder det fra Karin Tranberg fra SOS International.

Stor stigning i antal skadesager for Tyrkiet
Der har de senere år været et fald i rejser til Tyrkiet. Men i år er antallet af rejsende til landet igen stigende, hvilket SOS International også kan se i antal sager fra den solrige feriedestination hos alarmcentralen.

’’Hvis vi sammenligner antallet af anmeldte skader i uge 20-27 i år med samme periode sidste år, så er antal sager i forbindelse med rejser til Tyrkiet steget med hele 58 pct. Det er en enorm stigning, som, vi tænker, må skyldes, at der er kommet mere ro på situationen i landet, så mange danskere igen rejser dertil. Desuden har der været et prisdyk på rejser til Tyrkiet grundet det helt forrygende sommervejr herhjemme.”

Når det blå sygesikringskort ikke dækker
Den generelle tendens med mange billige rejser netop nu lokker i det hele taget mange danskere til at tage en impulsiv tur til fx Tyrkiet.

SOS International advarer dog om, at det blå EU-sygesikringskort ikke dækker i fx Tyrkiet, og hvis man ikke har tegnet en rejseforsikring, vil man således selv være økonomisk ansvarlig for at betale en eventuel behandling, hvis uheldet skulle være ude.

Læs også: Klatretur i et mandeltræ

’’Vi oplever, at der stadig er mange, der er usikre på, hvordan det blå sygesikringskort dækker, og at mange ikke får sat sig ind i dette, inden de sidder i en flyver på vej til feriedestinationen. Desto vigtigere er det at have styr på rejseforsikringen, så man altid har en alarmcentral, man kan kontakte og spørge til råds, hvis man har brug for hjælp. Vi oplever nemlig stadig overbehandling på nogle privathospitaler fx i forbindelse med indlæggelser af børn med mellemørebetændelse, hvilket både kan ødelægge ferien og skabe stor utryghed,’’ lyder det fra Karin Tranberg.