Pilgrimsrejse til Ronaldos fødeø

Man rejser da gerne langt ud i Atlanterhavet for at finde spor efter en stor fodboldspiller. I hvert fald når det gælder fodboldspilleren Christiano Ronaldo, og man er aldrig alene.

Han har været på vores hotel, han spiste til middag en torsdag for et stykke tid siden og hans søster, hun har en hel butik lige om hjørnet. Vores guide bliver nærmest savlende i øjnene, når han fortæller anekdoten om, hvordan fodboldspilleren Christiano Ronaldo i sin ungdoms vorden lod en holdkammerat score, for at han kunne få en kontrakt.

Læs også: FN i børnehøjde

Lufthavnen på Madeira er opkaldt efter ham, han har fået et luksushotel opkaldt efter sig, han har sit eget museum. Fodboldstjernen er en lige så stor attraktion på hans fødeø Madeira som bjergene, vinen, vandreturene og maden. Der er nok nogle, der vil gå så langt som at omdøbe den naturskønne ø til Ronaldo Island, hvis de blev spurgt.

På stranden spørger vi os for. Tjeneren på strandrestauranten har tilfældigvis en søn, der har spillet fodbold med Ronaldo, is-damens datter har gået i skole med ham og barejerens fætter har flere gange haft ham til bords på en af hovedstadens restauranter.

På Madeira kender alle Ronaldo, også dem der ikke kender ham i virkeligheden. Og vi skal ikke gøre os selv bedre end dem, for selvom vi nok var taget til Madeira alligevel, så er den store spillers fodspor noget der kan bære en ferie i sig selv.

Vi er på havnen i Funchal – øens hovedstad . En gruppe børnehavebørn kommer marcherende. Foran den hvidpudsede museumsvæg standser de op, og en af de voksne siger noget højt.

Munde klappes i og benovede øjne vendes mod det vægstore billede af Ronaldo. Børnene begynder at synge. Hvad vides ikke, men Ronaldo går igen som det melodiske omkvæd.

Læs også: Et feriehelle i Mellemøsten

Ronaldo er en lige så stor attraktion som bjergene, vinen og maden tilsammen, og han har selvfølgelig også sit helt eget 400 m2 store museum, ved siden af sit eget hotel, med navnet CR7, selvfølgelig, og foran står han selv . Bronzeret og veludrustet.

Fodboldtrøjer, pokaler, medaljer og muligheden for at blive fotograferet ved siden af stjernen. Museet er ikke stort, men vi kan ikke lade være med at blive imponerede, for han har vundet det hele selv.

Historien om en dreng, opvokset i fattige kår i et lille hus i en forstad til Funchal, som med sit talent med en bold er blevet milliardær og en af fodboldverdens største stjerner holder, og Malthe og jeg sværmede om det lille museum under det meste af vores ferie og to besøg kunne det sagtens bære.

Tekst  Martin Hoffmann Kønig

Foto  Martin Hoffmann Kønig