Runde, ansigtsformede, prikkede, søde, sure eller nogle godt med bid i. Jordbærtiden er over os, og de smager bedst, når vi selv plukker dem.

Rumba, Sonata og Malwina. Malthe mere smager end læser sig igennem forskellen på rækkerne af jordbærplanter. Humøret får et nøk opad, da det går op for ham, at man må smage, før man køber, og begejstringen bliver absolut ikke mindre af, at de fleste planter har store fuldmodne bær hængende i det understøttende hø på jorden.

Læs også: Lav din egen giftfri modellervoks

Det er sommer og til enhver sommer hører jordbær. En dejlig, og siger nogle, nem plante at have i haven. Men lykkes det ikke eller har man bare ikke plads, så er der stadig muligheder. En køretur på landet giver utallige muligheder for at smage andres avl.

pluk-selv jordbær

Skilte med selvpluk er i overtal, når man kører en tur i f.eks. Hornsherred, og den største overvejelse går på hvilken mark, der ser mest indbydende ud. Snart bliver det pluk af andre bær, men lige nu, og formentlig til starten af august står den på de herlige jordbær, der kan nydes alene, med en tår fløde eller oven på en kulørt marengs.

Storkollektivet Svanholm, der siden 1978 har stået for økolog og rene fødevarer har blandt sine beboere en tidligere jordbæravler, og hun er dygtig. I hvert fald er de lange rækker af forskellige bærtyper smagfulde og perfekte lige nu, og man må smage sig frem – det skriver de selv på skiltene ved marken, og her behøver man ikke tænke over giftstoffer, for det bruger de med garanti ikke.

Læs også: Pift til udelivet: Byg din egen hule

Med numserne i vejret mødes man mellem de grønne planterækker, og når bøtterne er særlig store, nogle plukker 10 kg ad gangen, så kan man næsten være sikker på, at der er besøg fra København, for vi andre tager jo bare en tur mere, næste gang vi skal have jordbær.

Man starter med at gå i butikken og veje sin emballage og derefter er det bare om at plukke løs. Har man glemt en bøtte, så kan man få i butikken, og der er så mange forskellige sorter, at Svanholm kan dække jordbærbehovet for de fleste fra Sankt hans til et stykke ind i august, så det er bare om at komme i gang.

pluk-selv jordbær

Adresse på Svanholm:

Svanholm

Svanholm Alle 2

4050 Skibby

Af Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.