Salget af sommerhuse brager derudaf

Vinter er i år blevet til forår, når vi kigger på sommerhussalget. Flere af de store sommerhuskommuner oplever stigende efterspørgsel på sommerhuse, viser nye tal fra Boligsiden og home.

Vinteren i år har ikke været, som den plejer at være. Flere af forårets tegn er ankommet tidligere end de plejer. Ikke nok med, at vi allerede i februar oplevede varmere temperaturer, har der været hele 1111 salg af sommerhuse i januar og februar. Det er 13% højere end i 2018, der indtil nu var det hidtil bedste år.

– Vinteren har været mild for sommerhusene, og vi oplevede tidligt forår med to-cifrede grader i februar, så det har givet gode muligheder for fremvisninger og grobund for tidlige sommerhus-fornemmelser, siger Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i home i en pressemeddelelse.

Læs også: Gør ventetiden mere behagelig i lufthavnen

Vinteren 2019 var bedre end tidligere års forår

Salget af sommerhuse i årets første måneder har overgået flere tidligere års forårsmåneder.

  • 1111 er 71 flere solgte huse end alle forårsmånederne i 2011 tilsammen
  • 1111 er også flere handler end i marts og april i årene 2012-2014
  • I februar 2019 var andelen af solgte sommerhuse på 578, der er 94 flere solgte sommerhuse end i marts 2016

Hvis tingene fortsætter som normalt for sæsonen, vil sommerhussalget vokse frem mod juni, hvor styksalget historisk set topper.

Salget af sommerhuse fik allerede sit boost i 2017

Efter 2017 blev køb af sommerhuse mere attraktivt. Du kan nu finansiere 75% af sommerhusets værdi med et realkreditlån til lave renter, der førhen kun kunne udgøre 60% af prisen.

Dette gav et skub i efterspørgslen på sommerhusmarkedet i hele landet.

Selvom salget af sommerhuse i 2017 var højere end i 2018, ser vi nu et flot comeback, hvor en del af årsagen skal findes i den udvidede friværdi og, at renten har taget endnu et dyk ned.

Læs også: Vend blikket opad i Malaga

Imponerende stigninger i det lokale sommerhussalg

De fleste steder i Danmark har sommerhussalget haft fremgang.

I Vestjylland, hvor salget er steget 34%, har den store sommerhuskommune Ringkøbing-Skjern haft et stigende salg på 46%, og ligger nu nummer tre i salg af sommerhuse på landsplan.

– Det er et godt udtryk for, at Søndervig er et attraktivt område, der sammenlignet med en del andre af de kendte områder ved Vestkysten har været lidt undervurderet. Nu har vi fået grønt lys for det nye store badeland i Søndervig, og man er godt på vej med Naturkraft som oplevelsescenter.

– Kommunen gør generelt meget for, at turisterne skal have nogle oplevelsesmuligheder samtidig med, at vi har både fjorde og hav, fortæller ejendomsmægler og indehaver David Ørskov i home Ringkøbing-Skjern.

Østjylland oplever en samlet stigning på 21% i forhold til januar og februar sidste år.

I Vest- og Sydsjælland har der været en stigning på 19%. Her er der stor fremgang i flere store sommerhuskommuner. Odsherred er nummer 1 i landet, og med en fremgang på 47 % holder kommunen sikkert fast i den førerposition. Guldborgsund går frem med 61% og Kalundborg med 43%.

Også landets dyreste sommerhuslandsdel, Nordsjælland, tager et spring frem med 16%. Her er det Halsnæs, der løber med opmærksomheden. 74% flere handler er indgået her i januar og februar. Men også landets næststørste sommerhuskommune Gribskov holder skansen med et lille plus i handlerne på 2 %.

Også Nordjylland, Bornholm og Østsjælland går frem. Sydjylland og Fyn har under ét færre salg ved årets start.

Flere yngre køber sommerhus på Falster

I sommerhusområdet Marielyst på Falster har fremgangen også været stor.

Udover den stigende efterspørgsel og lave rente, kan ejendomsmægler og indehaver Jørgen Danielsen i home Lolland-Falster også se en ny tendens i markedet.

– Der er nok sket det, at alder på køberne har rykket et hak nedad, så der er kommet flere yngre børnefamilier, altså hvor køberne er fra 35 år plus. De er nye i markedet, så det er ikke længere kun seniorerne, der køber sommerhus.

Køberne kommer især ’nordfra’, fra hovedstadsområdet og resten af Sjælland. Samtidig er der stadig købere fra lokalområdet, forklarer han.

Læs også: Gør sommerhuset klar til den danske sommer

Attraktive aktiviteter tiltrækker købere til Kalundborg

– Jamen, vi kan ikke få hænderne ned i vores Vestsjællands ’Provence’, ” lyder det fra indehaver Iben C. Nielsen, der er ejendomsmægler i home Kalundborg:

– 60 % af vores fremvisninger i weekenderne p.t. er på fritidshus. Forrige weekend havde vi 19 fremvisninger af fritidshuse og vi har måtte kalde ekstra hjælp ind i weekenderne for ikke at skuffe nogen. ”

Iben C. Nielsen forklarer, at folk for alvor har fået øjnene op for områdets værdier og tilbud.

– Vores område er særdeles attraktivt, da vi har Danmarks tre største vingårde, den anmelderroste gourmetrestaurant Naes, der ligger i første række til Kalundborg Fjord, 18 hullers golfbane og så er Røsnæs lige blevet kåret til at være en af Danmarks naturkanoner,  fortæller hun.

Sommerhuse i alle prisklasser i Halsnæs

– Halsnæs rykker, og interessen for fritidshuse er rigtig fin, vi regner med, at 2019 bliver et super godt år. Der er mange købere på banen, og sælgerne er også ved at være forårsklar. Her er huse i alle prisklasser, og der kommer flere til salg op til påske, siger Camilla Lohse, salgschef hos home Frederiksværk.

Stadig usikkerhed for fremtiden

Med kun to måneders salg i 2019 rummer statistikken nogen usikkerhed, understreger ejendomsmægler Michael H. Jørgensen i home, der sælger sommerhuse i landets største sommerhus-kommune, Odsherred.

– Vi har set en markant stigning, men statistikken for to vintermåneder er spinkel. Salget i netop januar-februar udgør sædvanligvis kun cirka 10 % af årets salg, og derfor kan selv små forskydninger i styksalget påvirke tallene. Når det er sagt, så ser marts umiddelbart meget fornuftig ud også.

Læs også: Forstå boligskattereformen på 2 minutter

Tekst  Nicole Hardt

Foto  Getty Images