Sam sørger for alle færger på Færøerne

Færger på Færøerne er effektive og billige og Sam driver dem med fast hånd

Bilfærger, færger, broer, tunneler og helikoptere. Færøerne har et veludviklet, og billigt, transportsystem mellem de 18 øer, og til Kalsoy sikrer Sam, at alle kommer frem.

Læs også: Skolegården med på ferie

 

Blokfløjten

Vi holder som nummer 16 i bilkøen til den lille færge Sam, der er planlagt til at føre os fra Færøernes næststørste by Klaksvig til den vestligste af de seks nordøer, Kalsoy. Den, som man på grund af øens lange og smalle form og de mange tunneller kalder blokfløjten.

Der bor kun omkring 100 mennesker på øen, men i sommerhalvåret er den et svært populært udflugtsmål, fordi det er her man kan se statuen Sælkvinden, vandre til den højest beliggende fyrtårn og i det hele taget få et førstehåndsindtryk af, hvordan livet leves, når det leves efter naturen og efter århundreders traditioner.

Læs også: Solopgang en tidlig morgen på Bali

Ombord på færgen

17 biler ombord

Færgen sejler flere gange dagligt og koster kun 40 kroner, men 17 er det magiske tal, for det er det antal biler, som Sam maksimalt kan håndtere. Det kan give en anelse stress, når man som dansker tror at sejlplaner og regler ikke kan bøjes.

Færinger finder løsninger, sådan har det altid været, af nødvendighed og som en del af færingernes DNA. Også skipperen ombord på Sam, der efter mange år i handels- og fiskeriflåden nu har fundet ro på den lille hyggelige bilfærge. Overfartens 20 minutter kan enten kan gå indespærret i den bil, som man har placeret låst ind imellem de andre biler, eller med en hyggesludder på kaptajnen. Han giver gerne en børnevenlig intro til de mange instrumenter, og uddelegerer også gerne opgaven med at holde styr på, at der hele tiden er dybt nok under båden.

For holder der tre biler flere end der kan tages med, så sejler kaptajnen da bare en ekstra tur, og ingen bliver overladt til sig selv.

Læs også: At fange hornfisk

På vej med færgen

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk