Du kender uden tvivl den berømte Samsø-kartoffel, men vidste du også, at øen er frontløber, når det gælder bæredygtighed?

Den 114 kvadratkilometer store ø mellem Sjælland og Jylland er på mange måder noget helt særligt. Samsingerne er 100% selvforsynende med vedvarende energi. De producerer endda mere, end de selv kan bruge. Så den overskydende energi fra vindmøllerne og solcellerne sendes videre, så den også gør gavn på fastlandet.

Christian.Juhl_

Samsø er 100% selvforsynende

Læs også: Den spanske by Juzcar gik fra søvnig til smølf

Øen i midten

Når man står ved Vesborg Fyr, kan man i klart vejr både se Sjælland, Fyn og Jylland. Og faktisk er Kattegat-øen naturmæssigt et stykke Danmark i miniformat. Her er kyster med stejle skrænter, strande med krystalklart vand, hedelandskaber og bakker med dybe dale og smeltevandskløfter. Den nordlige del af Samsø er et af de ca. 70 områder i Danmark, hvor naturen er udnævnt til en national seværdighed – se efter skilte med det brune Johanneskors. Nordby Hede er fredet og særlig smuk, når lyngen blomstrer.

Læs også: Maleriske Bornholm

Solskinsøen

Samsø er hidtil blevet kaldt Danmarks køkkenhave, men i 2014 snuppede øen titlen som årets solskinsø lige for snuden af Bornholm. Det relativt milde klima gør, at der er masser af dyrkede områder, som langt fra alle er kartoffelmarker og lige rækker af grøntsager. Der kan også dyrke eksotiske afgrøder som kiwi, figner og ferskner. Samsingerne sætter pris på kvalitet, så den lokale fastfood er altid lavet på hjemmehak, slagerpølser og bagerbrød, og på øen er der utallige steder, hvor besøgende kan få en bid mad i højsæsonen. Tre af stederne er optaget i den nyligt lancerede gastronomiske vejviser White Guide.

Skønne råvarer på Samsø

Mbæææææh …

Et af øens mange særsyn er de gutefår, Samsø Kommune har sat ud for at pleje naturen. Gutefårene menes at være Nordens ældste fårerace, og de hårdføre dyr spiser med fornøjelse slåen, tjørn, roser og brombær. De har også bidraget til at holde ukrudtet nede i Samsø Golfklub, som arbejder på at blive Danmarks mest miljøvenlige af slagsen.

Læs også: Kyllingen der kan redde hele ferien

Fugle og fisk

Mod øst finder du Stauns Fjord, som er yngle og rasteområder for utallige fuglearter. Er du lystfister, giver den 120 kilometer lange kyststrækning rigtig gode muligheder for, at du selv kan hale middagsmaden i land, hvor menuen både kan stå på havørred, multe, fladfisk og, i maj måned, hornfisk.

Hornfiskefestival på Samsø

Hornfiskefestival på Samsø

Verdens største labyrint

Til morskab for hele familien er der Samsø Labyrinten, der strækker sig over 60.000 m2. Det svarer til 12 fodboldbaner og er optaget i Guinness Worlds of Records som verdens største. Stisystemet er mere end 5,5 km langt og omkranset af over 50.000 træer og buske, så du får ikke bare mulighed for at fare vild, du får også en stor naturoplevelse.

Skønne naturoplevelser på Samsø

Skønne naturoplevelser på Samsø

Læs også: Helikoptertur over Færøerne

Den hellige kilde

Går turen til vestkysten, skal du besøge den hellige Ilse made Kilde ved Vesterløkken. Der springer ferskvand i en udhulet egestramme, som er dateret helt tilbage til bronzealderen. Det siges, at vandet på Valborgs nat, den 30. april, har helbredende virkning.

Tag SamsøFærgen fra Kalundborg

Uanset om du er i bil, til fods eller på cykel, starter rejsen til Kattegat-perlen med en sejltur fra Vestsjælland. Overfarten fra Kalundborg tager en time og et kvarter eller halvanden time, og færgen lægger til i Ballen Havn på den sydøstlige del af Samsø.

Vil du bo i vandkanten eller midt i øens ”hovedstad”? Vil du cykle, spille golf, vandre i naturen eller ride på islandsk hest? Samsø har rigtig mange forskellige oplevelser at byde på.

Læs også: Musikalsk hvirvelvind hitter på STOMP i London

Tekst  Birthe Nielsen, Dansk Ø-ferie

Foto  Christian Juhl, Torben Rysgaard - VisitSamsø