Verdens bedste legeplads er næsten altid til at nå, hvis bare vi tør – og den er helt gratis.

Grenene knæler i træets krone, spættet og strittende som et tusindben med rødder. Det rasler i bladene, og et par højlydte støn sender blikket op. 11-årige Malthe er i fuld gang med at finde sin egen vej op i træet, mens en ældre, krumbøjet dame kigger hovedrystende på fra en altan i nærheden.

Vi har lovet hinanden, at i dag er det ”verdens-bedste-legeplads-dag.” Vi skal bare lige finde den, her i den nordportugisiske by Amarente.

Læs også: Leg i høet hitter

“Funscary”

I alle byer og i alle lande er de. Verdens bedste legepladser: træerne. Man kan – og skal – op og klatre i dem, også hvis man er barn.

Kombinationen af det sjove og det farlige – ”funscary,” som den norske legeforsker Ellen Beate Sandsetter kalder det – er genial.

Ja, faktisk kan det være skadeligt, hvis ikke vi lader vores børn lege farlige lege. Det gør dem fysisk dummere, og de mister evnen til selv at finde på lege, så det er bare med at få børnene op i træerne, hvor end I finder dem.

Der er så meget ”benzin” i det farlige og i det at klatre op, op og endnu længere op, se ned, gyse, holde fast, finde en retning og en strategi for, hvordan kroppen skal makke ret, de eksende hænder finde fæste og hjernen en løsning.

I toppen af et klatretræ

Vi ved det jo godt selv, at det at lykkedes med det farlige giver et af naturens reneste sus, og det gør os bedre til at mestre alt det farlige i verden.

Naturens raslen, byens puls og vandets plasken. Det bliver alt sammen mere tydeligt, når man sidder i toppen af et klatretræ – og tænk nogle ferieminder, der gemmer sig i, at have set det hele lidt fra oven.

Højde, fart og kamp er centrale dynamikker i leg. Det er det, der gør den sjov, og husk nu, at klatre er også at falde! Men ikke ned fra mange meters højde på hård asfalt, så klatretræet skal findes med omhu.

At falde ned fra et træ smækker erindringer lige i rygraden – og måske også et hårdt slag og en hudafskrabning – og det er helt ok.

Selvfølgelig skal vi passe på vores børn – bare ikke hele tiden.

Læs også: Lav din egen giftfri modellervoks

Tekst  Martin Hoffmann Kønig

Foto  Martin Hoffmann Kønig

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.