Sightseeing på Kastellet i hjertet af København

Kastellet, tidligere kaldet Citadellet Frederikshavn, er et militært område med offentlig adgang midt i København og det er et sted, der er værd at nyde – også med børn. Men hold reglerne, for Den Kongelige Livgarde bevogter stedet nidkært.

Grønne jordvolde, velordnede grusstier mellem fine røde huse, hyggelige fiskekroge i de dybe voldgrave og en træmølle med intakte vinger – Københavns sidste, der rent faktisk virker. En velholdt og gulmalet kirke fra 1704, hvor fanger i gammel tid, blandt andre Christian den VIIs livlæge Struense, kunne deltage i gudstjenesten uden at ulejlige borgerskabets bedstemænd og ditto kvinder, når de var i kirke.

Læs også: FN i børnehøjde

Alt sammen lige midt i København på Østerbro. Vi er på Kastellet. Dette fine fredet militære anlæg, der i sin tid blev opført af Kong Christian den IV i 1626, og senere massivt udbygget af en skræmt konge, Frederiks den III, der ville beskytte sin familie og sin magt mod københavnerne. Fra før den tid hvor han fik den enevældige magt.

Napper man en tur i helikopteren, så ligger området som en femtakket stjerne omgivet af vand.

Her må man lege, løbe og hygge sig, men kun på grusstierne, for når der står, at græsset ikke må betrædes, så er det alvor. Rygterne vil vide, at skulle man formaste sig til at slå sig løs i en picnic på græsset eller en larmende fodboldkamp, så er Den Kongelige Livgarde klar med geværer og arrestation. For selvom det hele ”smager” af mild natur, så skal det ikke glemmes, at vi er på militært område.

Kastellet

Det er her, forsvarschefen har sin bolig og her Forsvarets Efterretningstjeneste sammen med andre af forsvarets institutioner holder til. Så det, at man overhovedet kan komme så tæt på, er ganske enestående. Det er også her, man kan få lov at mindes de danske soldater, der igennem årene er faldet i international tjeneste. Selvom der løbes, tages bryllupsbilleder og rasles heftigt med hyggeposer, så er området stemningsfyldt på sin egen værdige måde, og det er – næsten – ikke nødvendigt at tysse på de mest højrystede børneråb.

Her kan en lege-løbe-hyggedag snildt kombineres med danmarkshistorie, og i det lille museum kan man, selv uden for åbningstid, få et kig på udstillet soldaterliv fra fortiden. Hele pakken er her. Det er museum, en militær by, en arbejdsplads og en yndet turistattraktion.

Læs også: Selvforsynende Samsø

Det er muligt, hvis ikke stedets kommandant beslutter noget andet, at nyde Kastellet året rundt mellem klokken 6 og 22, men man kan også hyre en rundviser for 500 kroner og på den måde få et unikt indblik i, hvordan soldaterne boede i midten af 1700-tallet. Få en gysende fornemmelse af krudttårnet, der blev anvendt som fængsel i starten af 1800-tallet eller besøge den gamle arrest fra 1725, og se den celle, hvor Struense blev fængslet i januar 1772.

Det er lyslevende danmarkshistorie, men også en grøn oase midt i storbyen, og så er indgangen helt gratis.

Af Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Kastellet

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.