Slå smut og lær om fysik på én gang

Der skal ledes efter sten, når vi er ved vandet, for det er tid til at slå smut, og gøres det rigtigt er der tale om god fysikundervisning.

Malthe er klar, overkroppen bukkes let, fingrene krummer om den sten som vi har brugt lang tid på at finde. Fem hver, for vi spiller bedst ud af fem. Han ser frem for sig, og så kaster han. Stenen springer lidt på vandoverfladen. Yees, den lille hvid og sorte flintesten hopper og danser på vandet. Fem smut slår den, før den forsvinder i fjordens dyb.

Læs også: Find et gevir i skovbunden

Noget af det dejlige ved at være ved vandet er, at det ikke er nødvendigt at have legetøj med, for naturen har selv lagt frem, og at slå smut er en leg som alle kan lære.

Til gengæld er det sin sag, hvis ambitionerne går på at slå verdensrekorden, der i 1992 blev sat af Jerdone Coleman-McGhee på Blanco River i Texas, som formåede at slå 38 smut.

Det handler om træning, men så alligevel ikke, for der er en god portion fysik i at slå smut på den rigtige måde, og selvom lektier og leg ikke behøver at have noget med hinanden at gøre, så gør det jo ikke noget, når legen kan sætte et spor af læring.

Læs også: Dampende varm suppe i haven

Malthe der slår smut

Den franske professor i fysik, Lyderic Bocquet, fra Lyons universitet, har undersøgt mekanikken i det perfekte smut, og han kom frem til at det perfekte smut er en kombination af stenens radius, fart og rotation samt ikke mindst vandets modstand, hvorfor det er skidt at kaste lige mod en bølge, og så tyngdekraften.

Den gode professor kom frem til, at jo højere udgangshastighed stenen har, desto flere gange vil den hoppe på vandet, og stenen skal helst ramme vandoverfladen i en lille vinkel for ikke at miste energi, og så er rotationen vigtig, for det holder stenen stabil hen over vandet og forhindrer den i at tippe forover. 14 rotationer i sekundet er helt optimalt, lød de franske beregninger på, og skal verdensrekorden slås, skal udgangshastigheden være 40 kmt. Det er virkelig hurtigt, men professoren kom også med et lille trick, for hvis man evner at finde en sten med små fordybninger, så vil det reducere vandmodstanden og give flere smut.

Læs også: Bålslik af æbler fra haven

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig, borneferie.dk