Mel, mælk, gær og en anelse salt. Det er opskriften på brødre, der hygger sig sammen om et bål med snobrød.

Bålet gløder perfekt i haven, dejen klistrer sig om den lange træpind, som vi netop har snittet klar til sit formål. Timen før er gået med jagt i området tæt på huset. Hvem finder først den bedste pind? Og hvem tør snitte den allermest skarp?

Hygge kan sagtens kombineres med en rask omgang konkurrence mellem drengene, og for dem, der ikke selv er trygge ved at snitte en pind, så er der voksne hænder til hjælp, og langs pinden kan man få snittet sit helt eget mærke, så den også er til at finde, når det mørkner.

Læs også: Oplev porten til verden i Hamborg

Nu er pinden klar som holder af verdens bedste, og også lidt kullede, snobrød. Den bedste fordi stemningen er til hygge, og trods otte års aldersforskel, så er Malthe og storebror Sebastian “fanget” i et fællesskab og lyst til at være sammen, som ikke altid er til at skabe af vi voksnes gode intentioner.

En stille sommerdag, sidst på dagen, hvor fodboldkampene er spillet færdig, legebilerne kørt i garagen, vennerne på besøg og maverne er småsultne efter hygge, er et tændt bål og en gang snobrød genial.

Vi nyder det i hvert fald, og selvom ingredienserne ikke er overvældende, og pindene nemme at finde på en tur i skoven eller rundt i haven, så er der for os altid mange timers hygge forbundet med snobrød i haven, og det er også en bragende god og billig ting at byde på, når vennerne er på besøg eller det er børnefødselsdag.

Læs også: Kyllingeboller med hindbær- og chiliglace

Andre gode opskrifter til havebålet

Pølse-snobrød: Sæt en pølse på pinden, og sno snobrødesdej rundt om den.

Oste-snobrød: Bland 100 gram revet ost i snobrødsdejen, og bag den med.

Marmelade-snobrød: Kom marmelade ned i hullet, når snobrødet er bagt.

Krydder-snobrød: Kom krydderurter ned i snobrødsdejen, f.eks. skovsyre, oregano, timian, hvidløg, kommen.

Skinkesnobrød: Kom skinke i små tern i dejen og bag den.

Hvis I ikke får bagt alt dejen på pinde, kan I lave små flade boller, og bage dem på varme sten i bålet.

Læs også: Sådan fik vi en totalt stressfri start på vores ferie

Opskrift på snobrødsdej

Rør 25 g. gær ud i 3. dl. lunkent vand, og tilsæt 1 tsk. salt.

Hæld næsten alt melet i – cirka 500 g. – og ælt dejen – først med en grydeske eller en gren – og til sidst med hænderne – til den bliver fin og glat. Hvis den stadig er for klistret – så tilsæt lidt mere mel.

Dæk dejen til med et viskestykke, og lad den stå lunt og hæve i omkring en halv time.

Søg mere inspiration på Borneferie.dk

Af Martin Hoffmann Kønig

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.