Den spanske by Juzcar gik fra søvnig til smølf

Godt gemt bag hårnålesving og grusede veje, ligger den hensygnende by Juzcar, og leger smølfeby, men det hele er en anelse fesent

221 indbyggere, en flok blåmalede huse og en historie om den multinationale filmproducent Sony Pictures, der i 2011 brugte byen, der ligger på bjergvejen mellem Malaga og Ronda, som kulisse til den seneste smølfefilm.

Byen, der før smølfeindtoget højest fik besøg af 300 vildfarne turister årligt, blev pludselig invaderet af over 80.000 turister, der ville se “smurftown,” – de ville gå i smølfernes gader og hellere end gerne lægge et par euro for at blive fotograferet i umage smølfe kostumer eller med hovedet stukket ind i en gigantisk træfigur af gammel-smølf.

Læs også: Børnenes egen planteskole

For en landsby, hvor der er næppe er andet arbejde, end det man kan finde på den lokale café eller i byens enlige kiosk, og så måske som ham, der jager nogle af de mange katte væk fra byens affaldsplads, så er det selvfølgelig besnærende, at kaste sig ud i smølfe-eventyret Og det har de gjort i Juzcar, selvom det er tydeligt, at smølfer ikke gør det hele.

Smølfebyen Juzcar

På afstand er det sjovt, at se de lyseblå huse skyde op på den betagende bakke-vej, – særligt fordi det andalusiske kendetegn er landsbyernes hvide huse. Da vi ankommer til byens “torv”, som egentlig blot er byens eneste fire parkeringspladser, står gammel-smøft med sin røde hue og byder velkommen. Egentlig er der ikke nogen attraktion i byen, eller det vil sige, byen er attraktionen i sig selv.

Læs også: Find et gevir i skovbunden

Masser af tingeltangel i Juzcar

Det er sjovt at slentre en tur ad de stejle gader, og nyde de blåmalede huse, læse skiltene, der fortæller om filmoptagtelsen og måske slå et smut ind i de mange familieejede souvenirbutikker. Her kan man ikke just beundres over hverken entusiasmen eller originaliteten i tingeltangel udvalget, men det er bestemt et par timer værd.

Men byen virker i det hele taget en anelse slidt, og som et sted, hvor det efterhånden er svært at blive ved med at være konstant smølfelykkelig.

Har man øje til det spanske sprog, så kan byens egen hjemmeside, med adskillige smølferelaterede videoklip, ses på www.juzcar.com

Søg mere inspiration på Borneferie.dk

Læs også: En skøn børneferie i Thailand

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig, borneferie.dk