Vi mødte en ægte fodboldfan på ferien i Madeira

Funchal, som er hovedstad i den portugisiske ferieø Madeira, er hyggelig, rolig, smuk

– men også et sted, hvor det er nemt at finde folk med stor passion for fodbold.

I loftet, på hylderne, i bunker på bordene og ikke mindst i chefens lommecomputer. De er over alt i den hyggelige Bar O Avo på Rua Praia 49 i Madeiras hovedstad, Madeira.

Farvestrålende og fra stort set hele kloden. I december havde han 1.411 af dem, fodboldhalstørklæder fra hele verden og hans bar er så absolut et besøg værd, hvis man går efter et sted, hvor det er tilladt, vel nærmest påkrævet, at diskutere fodbold.

Læs også: Sightseeing på Kastellet i hjertet af København

 

En fodboldgal sydafrikaner

Ricardo Sousa, ikke at forveksle med den 38-årige tidligere portugisiske fodboldspiller af samme navn, der i dag er manager i den portugisiske 3.divisionshold Anadia FC, men en fodboldgal sydafrikaner, der siden 1995 har drevet Bar O Avo midt i Funchal.

Et sted for en ægte fodbold connoisseur. 11-årige Malthe ser imponeret op i loftet, hvor halstørklæderne hænger i klaser. FCK, FCN og Brøndby. Ricardo slår op på sit elektroniske lommearkiv og finder et par af holdene fra den danske superliga, han kan dem alle, remser et par spillere og et par kampe og ser på os. Er vi til noget? – kan vi nogle detaljer som han ikke kender? – vil vi slå en snak af om det landshold han elsker over dem alle, Italien?

Læs også: Skolegården med på ferie

Samling af fodboldhalstørklæder og øl

En dag fuld af sorg

20 februar 2010. Lad være med at sige den dato til Ricardo, for det er en dag han husker med stor sorg. Her blev Funchall by noget nær oversvømmet af regn, og 1.217 fodbold halstørklæder blev revet med ud i havet, men han har kæmpet sig tilbage, og selvom man hverken skal have mad eller drikke, så er han i den grad værd at slå en fodboldsludder af med.

Allerede året efter oversvømmelserne, da han havde fået restaureret sin bar, gik han i gang igen med at samle halstørklæder og med hjælp fra venner og kunder, har han i dag over 1.400 halstørklæder fra det meste af jorden. Han ser fast på os, mens han, ganske uopfordret, fortæller at hans mål er at samle halstørklæder fra alle klubber i de bedste ligaer i hele verden, og som han siger, så er det mere end bare en samling tørklæder – det er uforfalsket kærlighed til fodboldspillet.

Ricardo Sousa har en mission, han vil have verdens største samling af halstørklæder fra fodboldklubber, og som han siger, så er de det trækplaster, der skal få fodboldglade mennesker fra hele verden til at komme til Funchal, og særligt dem fra de små klubber er han glad for.

”Fansene fra de mindre klubber er ofte mere passionerede end dem fra de større hold, og når du viser dem, at du har deres holds tørklæde, så går de sommetider helt amok, tager billeder eller ringer straks klubben op via skype for at fortælle om det,” som han er citeret for at sige.

Læs også: Skiltet på “verdens top” i Grønland

Malthe på fodboldbar i Madeira

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk