Det behøver ikke at være kedeligt at tage på oplevelse sammen i vinterferien. Vi guider her til ni sjove aktiviteter i ferien. 

1. Gratis fodertur til vildtet i Sønderjylland

Dyrehavens kron- og dåvildt bliver fodret hver dag i hele vinterhalvåret. Hver formiddag kører skovløber/naturvejleder Jens-Jakob Fristed Sørensen fra Naturstyrelsen Sønderjylland en tur til de 4 foderpladser med føde til hjortevildtet. Du har i vinterferien chancen for at komme med helt ind på foderpladserne og være med til at fodre kron- og dåvildtet. Det er en god mulighed for at tage familien med på skovtur, få frisk luft, bruge kroppen og sidst, men ikke mindst, at få fortællinger om livet i Haderslev Dyrehave netop nu!

Tidspunkt: Foder-turene foregår mandag d. 15/2 kl. 10:00-11.30 – tirsdag d. 16/2 kl. 10.00-11.30 – onsdag d. 17/2 kl. 10.00-11.30 i vinterferien.

Mødested: Mødestedet er kl. 10 ved Port 1, Nørskovgårdvej 24, 6100, som er den første port på venstre hånd, når man kører ind til Nørskovgård.

Andet: Turen er på ca. 1,5 km og tager ca. 1,5 time. Husk varm påklædning samt fornuftigt fodtøj.

2. Svampetur for en 20’er

Hver måned kan du komme med på en svampetur fra Hareskov station for kun 20 kr.

Pris: Per barn 10 kr.

Tidspunkt: 21/02 kl. 13:00-16:00.

Andet: Turleder Ole Terney. Der er ingen tilmelding.

Læs også: Hotellet med musikalsk stjernestøv

3. Kronborg Slot søger helte i vinterferien

Hjælp helten Holger Danske med at finde sine ting og forsvar Kronborg mod fjender. Kronborg Slot har brug for små helte. Nationalhelten Holger Danske har mistet sit magiske sværd og sine sko. Uden dem kan han ikke forsvare Danmark, hvis fjenden kommer.

I Kasematterne forbereder soldaten sig på, at fjenden angriber slottet. Han leder med lys og lygte efter små soldater, der kan trække i soldatertrøjen, gribe sværdet og forsvare Kronborg sammen med ham.

Tidspunkt: Forsvar Kronborg og Kronborg Slot 13/2-21/2. Kl. 12.00, 13.00 og 14.00. Skattejagt og Kronborg Slot 13/2-28/2 på egen hånd kl. 11.00-15.00

Alder: 6-12 år

Pris: Voksen: 90 kr. Barn: 45 kr. Skattekort: 10 kr. Forsvar Kronborg: 50 kr. Børneværksted: 10 kr. pr. aktivitet.

Andet: Til aktiviteten Forsvar Kronborg lærer børnene at sige med kanon, gå i takt og fægte med sværd. Børn kan også deltage i skattejagten Hjælp Holger Danske, hvor de kommer rundt på hele slottet. De, som gennemfører skattejagten, deltager i lodtrækningen om en præmie. I pauserne mellem eventyrene kan små og store pynte vokslys i slottets børneværksted.

Læs også: Storbyens grønne hjerte – Central Park i New York

4. Vinterferiesjov med krabber og fossiler

Vinterferien på Geomuseum Faxe står i krabbernes tegn og det er fordi, krabber er det mest almindelige fossil, man kan finde i Faxe Kalkbrud. Vi starter hver dag klokken 13 med et kort foredrag om de fantastisk spændende dyr krabber der er. Derefter er der mulighed for at støbe din egen kopi af forskellige millioner af år gamle fossiler. Du kan også tegne flotte krabber til vores udstilling i ferien eller prøve kræfter med vores museumsquiz, hvor vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser.

Der er også gode muligheder for en – gratis – tur i den nærliggende kalkgrav, hvor du selv kan finde spændende fossiler – måske er du så heldig, at du går hjem med en forstenet hajtand.

Tidspunkt: Arrangementet foregår dagligt mandag til fredag i uge 7 fra kl. 13.00-16.00.

Pris: Voksne: 45 kr. Børn (under 18): Gratis. Studerende og pensionister: 35 kr.

Mødested: Geomusem Faxe, Østervej 2, 4640 Faxe.

Andetwww.kalklandet.dk

Fossiller vinterferie

5. Økolariet – et gratis viden- og oplevelsescenter i Vejle

Gennem udstillinger, undervisning og arrangementer får man viden om natur, miljø, energi, klima, kost, sundhed, innovation og meget mere.

Hvert år besøger op mod 50.000 børn, unge og voksne fra ind- og udland Økolariet, og alle er velkomne til at opleve vores udstillinger, undervisning og guidede ture.

I vinterferien er der mulighed for at deltage i to gratis naturture i Vejle.

Vejle by byder på meget natur. Tag med Økolariets naturvejleder Steen Hedrup på tur ved havnen eller åerne i Vejle.

Tur 1 til Vejle Havn

Mange fugle samles i åmundingen, inderfjorden og ved havnen, når vinteren bider. Nogle lever her i landet året rundt, men andre kommer fra det høje nord. Der er chancer for bl.a. at se vandrefalk og isfugl.

Tid: Mandag 15/2 kl. 10.30-12.30.

Pris: Gratis.

Mødested: Økolariet. Dæmningen 11, Vejle.

Andetwww.okolariet.dk.

Tur 2 langs åforløbene

Grejsåen løber i to å-arme gennem Vejle by og kaldes Omløbsåen og Mølleåen. Naturen i og ved bredderne af åen er med til at give byen karakter. Vi følger å-armene og snakker om den varierede natur.

Tid: Onsdag 17/2 kl. 10.30-12.30.

Pris: Gratis.

Mødested: Økolariet. Dæmningen 11, Vejle.

Andetwww.okolariet.dk.

Læs også: Faxe Kalkbrud er en enestående naturoplevelse

6. Kongelig tidsrejse med Frederik 7

Året er 1849, og Frederik 7. er i vildrede. Publikum møder ham i De Kongelige Repræsentationslokaler, hvor han farer fortravlet rundt. Han skal vælge én af sine mange hatte, som skal pryde hans hoved ved dagens portrætfotografering– tidens spændende nye teknologi. Skal det være den blanke militærhjelm, den helt nye tyrkiske fez, eller måske sovsekanden?

Det er en vigtig dag, for Frederik 7. skal skrive Danmarkshistorie. Han har åbnet et brev fra sin netop afdøde far, Christian 8. med en lang liste over forandringer i Danmark. En krig i Slesvig og Holsten truer Riget – det skal forhindres! Han skal finde sig en fin prinsesse, der kan blive Danmarks næste dronning. Og så skal han forfatte og underskrive en Grundlov – hvor kongen skal dele magten med folket for altid. Men har Frederik overhovedet lyst til at følge sin fars formaninger?

Den 13/2-21/2 kan børn og voksne møde den hatteglade konge, Frederik 7. på Christiansborg Slot. Det sker i den dramatiserede fortælling ”Den Folkekære Konge”.

Tidspunkt: 13/2-21/2 kl. 11.00-12.00. Varighed: 45 minutter.

Alder: Målgruppen er familier med børn fra 5-12 år.

Mødested: Christiansborg Slot

Andet: www.christiansborg.dk

7. Skattejagt i Absalons borg

Dybt under Christiansborg Slot ligger ruinerne af biskop Absalons borg. Ligesom de tre børn fra sidste års julekalender på DR1, ”Absalons hemmelighed”, kan alle små og store eventyrere gå på opdagelse i de mørke, underjordiske gange mellem jordklumper, kirkesten og rester af ringmur. Udstyret med lommelygte og kort kan man trin for trin opdage, hvad de gamle ruiner skjuler af mysterier. Hele familien kan komme på en omvisning om biskop Absalons og Kong Valdemar fortalt i børnehøjde.

Andetwww.christiansborg.dk

8. Leg i lange baner på Jernbanemuseet i Odense

I vinterferien omdannes et stort område af museet til et kæmpe legeland med alverdens legetøj. Der er masser af klodser og jernbanespor, ligesom der vil være kassevis af bygninger, sporskifter, tog og andet legetøj, som kan få legen frem hos både drenge og piger. I samme område er der også et kreativt Lokomotivværksted med klodser og maling. Her kan børnene hamre og male og få et fint trælokomotiv med hjem. I den gamle godsvogn har børnene mulighed for at farvelægge et postkort og sende en hilsen til en, de har kær. Det populære minitog kører alle dage, og I kan tage med, så ofte I har lyst. I kan også kigge forbi Børnebanegården, det populære lege- og læreland, som er en banegård i børnestørrelse. Her kan børnene lege lokomotivfører, sælge billetter, bemande kontroltårnet og rejse til fjerne steder.

Mødested: Jernbanemuseet i Odense.

Tidspunkt: 13/2-28/2.

Priser: Entrépriser 13/2-21/2: Børn under 5 år: Gratis adgang. Børn 5-13 år: 50 kr. Voksen: 95 kr.

Familiebillet (2 voksne og 3 børn): 265 kr. Medlemmer af Museumsklubben kan gratis tage en voksen eller to børn med på museet.

Entrépriser 22/2-28/2. Børn under 5 år: Gratis adgang. Børn 5-13 år: 35 kr. Voksen: 65 kr. Familiebillet (2 voksne og 3 børn): 185 kr.

Andetwww.jernbanemuseet.dk.

Læs også: Varme kirsebærsten

Jernbane vinterferie

9. Se på stjerner når det er mørkt

Når mørket begynder at sænke sig uden for, og du har lyst til en anderledes oplevelse, så kom og oplev stjerner over Kroppedal – væk fra storbyens lys.

Københavns Astronomiske Forening og Kroppedal Museum stiller fra oktober skarpt på stjernehimlen på udvalgte onsdag aftener. Du kan opleve stjernehimlen over Vestskoven og blive introduceret til Danmarks næststørste kikkert. Indendøre oplever du og hører om månedens tema af en af museets guider, og har naturligvis mulighed for at stille spørgsmål undervejs.

Mødested: Kroppedal Museum, Observatoriet og udstillingerne.

Tidspunkt: Onsdage i vinterferie i uge 7 og 8. Stjerneaftener for børn kl. 18.30–20.00.

Pris: 50 kr. for voksne og 25 kr. for børn under 18.

Andet: Der er tilmelding og der kan deltage 30 besøgende pr. gang. Tilmelding senest samme dag kl. 15.30 på tlf. 43 30 30 23 eller [email protected] Inge kan træffes telefonisk tirsdag–fredag kl. 12–16.

Af Martin Hoffmann Kønig

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.