Det er nemt og kønt at dyrke æbler og pærer på espalier op ad en mur – og så fylder frugthaven bare 40 cm i bredden

På lodrette vægge som plankeværk eller husmure er det nemt at dyrke hjemmeavlet frugt på espalier. Både pære- og æbletræer kan du beskære til en flad form, og de vandrette grene bliver bundet til væggen.

På grenene dannes der blomster og dermed frugter, når der beskæres i løbet af næste sæson.

Læs også: Spicy frugtbowl med yoghurt til sund morgenmad

Hvordan kommer jeg i gang?

Du begynder med at købe et eller flere frugttræer. Skær sidegrene af træet, så det får en flad form. Med den facon kan træet plantes 30-40 cm ud fra væggen.

Hvor skal jeg plante?

Muren, som det espalierede træ skal vokse op ad, skal vende mod øst, syd eller vest.

Hvordan gør jeg?

På muren spænder du stramme, vandrette tråde af galvaniseret tråd eller plastbetrukken wire. Sæt gerne en wirestrammer i, så tråden kan strammes op, hvis den bliver slap med tiden.

Afstanden mellem de vandrette tråde skal være 30-40 cm.

Vil du have flere træer på række, skal du beregne ca. to meters afstand.

De tilbageværende grene skal bøjes ned og bindes til trådene. Brug opbindingsclips eller elastisk materiale – aldrig ståltråd – til at fæstne grenene ned til vandret position på de stramme tråde.

Er der sidegrene, der ikke kan bindes til tråde, kortes de ind til 15 cm. Her vil senere komme blomster og frugt.

Til sidst klipper du toppen af træet, 5-10 cm over tråden. Her skal bryde tre skud frem til næste forår: det øverste skud skal blive til nyt topskud, de to nederste skal ledes ud til hver sin side ad den stramme tråd.

Læs også: Glaseret selleri i cider med æbler, bacon og kørvel

Pasning

Giv frugttræet rigeligt med vand, men ingen gødning i år. Det skal begynde at vokse til foråret og får derfor først gødning til den tid. I dette efterår skal træet blot danne stærke rødder.

Smag før du køber

Skal der investeres i en frugthave i dette efterår, er det godt at kunne smage på de forskellige sorter af æbler og pærer. Smag hos familiemedlemmer, hos naboen, i sommerhuset, på en gård ude på landet, på planteskolen osv.

Det er nemlig ikke altid, at de sorter, som du kender fra frugtafdelingen i supermarkedet, er de samme, som trives bedst under vores himmelstrøg.

Find familiens yndlingssorter og få samtidig sunde træer, der ikke behøver sprøjtning, men er tilpasset de lokale dyrkningsforhold.

Læs også: Lav knasende lækre æblechips fra haven

Tekst  Laila Sølager, Planteskoleringen

Foto  Laila Sølager, Planteskoleringen