Jeg har været en tur forbi min nye, lokale planteskole for at købe en lille kejserbusk, som jeg fortalte om i sidste blogindlæg, og så slog det mig, hvor få kunder der var på trods af, at årstiden er helt perfekt til at plante – og man kan stort set blive ved, indtil frosten går i jorden.

Om foråret er der lange køer ved kassen på planteskolerne, men det er i virkeligheden meget bedre at plante om efteråret, så der burde egentlig være mindst ligeså travlt.

Når man går rundt på planteskolen mellem alle rækkerne med stauder lige nu, er der selvfølgelig ikke så meget at se på. Det meste er afblomstret og i gang med at visne ned og gøre sig klar til at møde vinteren. Derfor er det (som altid) en god idé, at man på forhånd har fundet frem til nogle planter, man ønsker sig. Til gengæld er det meget lettere at undgå impulskøbene, når man ikke skal bevæge sig ned gennem rækker af blomster-bugnende skønheder, der tigger om at blive taget med hjem.

Læs også: Lav din egen mini-eng i et hjørne af haven

Og jeg holdt mig da også i skindet for ud over kejserbusken, som jeg ikke har lyst til at undvære en hel vinter, hvor der ikke er meget andet, der blomstrer, så har jeg rigeligt med planter fra min gamle have. De venter stadig på at komme ud af de midlertidige potter og finde rodfæste her i Haven i Bjergene. De største af dem skal jeg også lige have delt, så de kan blive til endnu flere – det gælder bl.a. den skønne lyserøde ærenpris ”Pink Damask”, som jeg meget gerne vil have flere af. Jeg kan allerede se for mig, hvor fine de bliver, når det atter bliver sommer.

Hvis der er planter, du mangler i haven, så se at komme afsted til planteskolen inden Kong Vinter kommer dig i forkøbet. Ud over at du allerede til foråret kan begynde at glæde dig, når de begynder at skyde igen, så giver du samtidig planterne en bedre start på deres nye tilværelse i din have, end dem der først bliver indkøbt til foråret eller i løbet af sommeren.

Tekst  Signe Goldmann

Foto  Signe Goldmann