De fleste træer har bedst af beskæring om sommeren. Der er dog få undtagelser. Vær opmærksom på hvor du skærer, så planten ikke lider skade.

Efteråret og vintermånederne har i mange år været højsæson for beskæring af træer og buske. Men i de senere år har anbefalingerne ændret sig. Nu bør man beskære de fleste planter i sommerhalvåret.

“I dag anbefaler vi stort set kun at beskære om sommeren, hvor planterne har mest saft og kraft til at hele og lukke de åbne sår hurtigt” siger anlægsgartner Anja Kelvin fra Haveselskabets have på Frederiksberg.

Læs også: Derfor er efteråret altid en farveeksplosion

Beskæring af frugttræer

Har du frugttræer, så er det bedst at beskære dem efter de har sat blade om foråret – f.eks. marts eller april. Alternativt kan det vente til efter træerne har blomstret i foråret. Ifølge haveselskabets gartnere kan man beskære i juni, juli og så sent som august.

Undtagelser – Ahorn, valnød og vin

Ahorn og valnød er dog undtagelser. De bør beskæres i oktober-november. Desuden har vinplanterne bedst af at blive beskåret midt på vinteren. Det kan være en passende beskæftigelse i haven mellem jul og nytår, hvor vi trænger til at røre os lidt efter den gode julemad.

Gode råd inden du beskærer

Når du klipper eller saver en gren over, så gør det lige efter en knop eller et sideskud. Så kan træet fortsætte væksten den vej. Ellers ender du med at have et træ, der står med en masse strittende grene og ligner en kedelig stumtjener

Vær opmærksom på ikke at save en gren af for tæt på træets stamme. Så risikerer du at skade træet, da det ikke kan lukke såret ordentligt. Den såkaldte “grenkrave” skal bevares. Det vil sige det rynkede område mellem grenen pg træets stamme.

Pas på at du ikke beskærer for voldsomt. Klip eller sav en gren ad gangen. Gå derefter et stykke væk fra træet og vurder resultatet, før du klipper eller saver videre.

Husk at beskæring er noget, som mennesker har opfundet. Hvis der er masser af plads til at træet kan brede sig, kan du sagtens lade være med at beskære. For frugttræer betyder det dog at de sætter færre frugter.

Kilde: Haveselskabet

Læs også: Spicy frugtbowl med yoghurt til sund morgenmad