Det kan godt være, at nogen undrer sig lidt over overskriften “Claus Dalbys mange haver”, men jeg har faktisk mange haver.

Grunden, som vort hus ligger på, er godt og vel 4000 kvadratmeter, og da vi flyttede hertil for en snes år siden, var der blot én stor græsplæne, et par flisepladser og en swimmingpool.

Jeg drømte om at skabe en have med mange rum – haver i haven.

20130806_184629

Vi gik i gang, og efter nogle sæsoner var grunden lagt til 15 haverum. Og inden for disse rammer leger jeg med varierende stemninger og farver.

Læs også: Krukker i stærke farver

Et af de haverum, som altid vækker stor opmærksomhed, er The Sunken Garden – den nedsænkede have. Når haven ligger cirka en meter under niveau, skyldes det, at det var her, swimmingpoolen var.

20130806_185130

De første år lå poolen ubenyttet hen, og derfor var der ikke langt fra tanke til handling: At droppe bassinet og i stedet skabe en krukkehave.

Et anlægsgartnerfirma blev hyret og et vognlæs gamle slidte bornholmske brosten indkøbt. Planen var at skabe et haverum med fast belægning og planter i krukker. Jeg er nemlig meget optaget af det spændingsfelt, man kan opnå med planter på stenbro. Omkring det nedsænkede areal blev der plantet en lav bred takshæk og desuden opstammede avnbøgtræer, som jeg fik hjem fra Holland.

20130827_110812

Det giver en helt særlig stemning, at rummet er gravet ud, og det er hyggeligt med trapperne, der også giver mulighed for spændende krukkeopstillinger.

Rummet er stramt symmetrisk og byder på langstrakte kig med fokuspunkter, f.eks. en lille ønskebrønd.

20130815_104914

Mange vil gerne besøge min have.

Desværre er den kun åben få dage om året, og jeg trækker lod om adgangsbilletter på min Facebookside.

Læs også: Lysfest i haven med tusindvis af funklende stjerner

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby