Få succes med sommerblomster

Lad mig slå det fast med det samme: Jeg elsker sommerblomster; og her vil jeg berette om tre af de allernemmeste. Tre der er på programmet her i haven hvert år. Blandt andet fordi de er rigtig fine i buketter, og fordi de er gode til at fylde huller ud i staudebedene. Jeg har en forkærlighed for hvide blomster, som du også kan læse mere om i bogen “Den hvide have”.

En sommerblomst, alle haveejere burde dyrke, er Stolt Kavaler, Cosmos Sonata White. Den har det fineste dildlignende løv og de smukkeste rent hvide blomster med en lysende gul midte. Den bliver ca. 100 cm høj.

Lidt lavere bliver den hvide mamelukærme, Lavatera trimestris Twins Cool White med tragtformede blomster. Når man ser dem, forstår man godt det danske navn.

Skærmblomster er også et must, og her er en virkelig favorit blomsterkørvel, Orlaya grandiflora. Den har de fineste blomsterskærme, der minder om fine kniplinger.

Læs også: Claus Dalbys mange haver

Når disse tre blomster er nemme, er det fordi de kan sås direkte på voksestedet i første halvdel af maj. Vil man give dem et forspring, kan man så dem inde i en lys, men ikke for varm, vindueskarm eller i drivhuset.

Et godt tidspunkt at så på er medio april. Starter man meget tidligere, bliver planterne ofte lange og ranglede, fordi lyset er sparsomt.

Sådan gør du

Fyld pottemuld (det behøver ikke at være så- og priklemuld) i passende beholdere og stil dem i en dyb bakke med vand, til jorden er gennemfugtig. Fordel frøene og dæk let med muld

Læs også: Romantiske roser

Vent nu to-tre uger, til planterne får de første blivende blade (dem, der følger efter kimbladene). Der skal selvfølgelig vandes undervejs; men altid nedefra, da man ellers risikerer, at planterne rådner, fordi de får det for fugtigt omkring rodhalsen

Skil forsigtigt planterne fra hinanden og prikl dem over i individuelle potter med pottemuld af bedste kvalitet. Her vil jeg være så ubeskeden at nævne ’Claus Dalby krukkemuld’, der er et professionelt produkt med langtidsvirkende gødning, nok til en hel sæson

Lad planterne vokse til udendørs og plant dem derefter ud i bedet eller i krukker.

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby