Lad det være sagt med det samme; jeg er vild med de dejlige dahlia. Altså dem, man tidligere kaldte for georginer.

Lige nu er dahliaknoldene fremme i havecentrene der lokker med farvestrålende billeder. En knold koster højst en snes kroner, og det er uhyre billigt!

Knolden kommer nemlig i løbet af sommeren til at danne en hel busk, og der kan fra hver knold plukkes adskillige buketter. Derfor er der al mulig grund til at frådse i disse dejlige vækster.

Som det vil være de fleste bekendt, tåler dahliaer ikke frost, og derfor skal knoldene graves op om efteråret. Knoldene kan lægges direkte i bedet – på en solrig plads – med cirka fem centimeter jord over og en lille halv meters mellemrum. Dette skal man først gøre, når der ikke er mere frost i jorden, og det betyder, at man ofte skal vente til maj.

Læs også: Månedens Plante i april er kløver

Men har man et drivhus, kan knoldene gives et forspring:

Allerede i marts lægges knoldene i individuelle potter. De skal placeres med det visne stængelstykke opad og dækkes med muld, der derefter vandes godt igennem.

I løbet af en lille måneds tid begynder det grønne at vise sig.

Varsles der frost, må potterne i drivhuset dækkes med f.eks. fiberdug eller bobleplast.

Midt i maj plantes dahliaerne ud i bedet eller i krukker.

I store krukker med en diameter på 35-40 cm kan man godt få plads til tre knolde i hver. De skal plantes ude ved kanten.

Tip til dahlia

Hvis man kniber topskuddene af, når stænglerne er omkring ti centimeter høje, forgrener de sig, og det resulterer i flere blomster, men en senere blomstring.

Uden knibning kommer de første blomster i juli; ellers først en måneds tid efter.

Mange dahliaer bliver så høje, at der er stor fare for, at de vælter. Derfor er det en god idé at støtte dem inden dette sker. Jeg plejer at sætte tre pinde (det er smukt med pil eller hassel) omkring hver plante, når de er omkring en meter høje. Pindene forbindes med høstbindegarn eller lignende.

Det er en både smuk og praktisk foranstaltning.

Læs også: Påskeklokker

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby