Genbrug vinduerne til et genbrugsdrivhus og få en ekstra gevinst

De vinduer eller ruder, der bliver til overs efter renoveringen, behøver du ikke kassere. De kan nemlig sagtens få et nyt liv i haven. Det er populært at bygge et bæredygtigt drivhus af udtjente vinduer, og det er ikke så svært, hvis man har forholdsvis veltrænede gør det selv-muskler.

 

Selv et lille færdigproduceret drivhus af god kvalitet koster nemt 10.000 kroner, og der er noget særligt ved at dyrke sine tomater i et genbrugsdrivhus i eget design, siger Bente Mortensen, der er uddannet hortonom og sammen med Jesper Carl Corfitzen har skrevet bogen ’Drivhuset’.

Genbrugsdrivhus

“Mit første drivhus var lavet af fem oplukkelige vinduer på en gange en meter som sider og tag,” fortæller hun.

Arbejdet består grundlæggende i at bygge et træskelet, som man kan sætte vinduerne i.

Genbrugsdrivhus

Læs også: Tag børnene med i dit drivhus

“Termovinduer er glimrende at bruge, men man skal være opmærksom på, at de er tunge, så konstruktionen skal være kraftig nok til at kunne bære vægten, især i taget,” siger Bente Mortensen.

“Det skal ikke nødvendigvis ligne et traditionelt drivhus – man bestemmer jo selv formen. Vinduerne behøver for eksempel ikke gå helt ned til gulvet. Det betyder ikke ret meget, hvor stor en del af drivhusets overflade der består af glas, så der er masser af muligheder,” siger Bente Mortensen og fortsætter:

“Det vigtige er, at drivhuset har god udluftning, og det sikrer man jo nemt ved at bruge almindelige vinduer til byggeriet.”

Bente Mortensens tips til genbrugsdrivhuset:

  • Giv gerne taget en hældning på mindst 25-30 grader, så eventuel vintersne glider af og ikke øger tagets vægt.
  • Husk at træ, der er i kontakt med jorden, rådner hurtigt, så brug trykimprægneret træ eller lav et fundament i beton eller mursten. Det træ, man bygger af, kommer ikke i nærheden af det, man dyrker, så det skal man ikke være nervøs for.
  • Hvis du ikke har mod på at bygge et drivhus, så start med en drivbænk. Køb en palleramme og monter vinduet ovenpå med hængsler, så det kan åbnes. Vinduet behøver ikke engang dække hele pallerammen for at give drivhuseffekten.

Læs også: Vær opmærksom, hvis du genbruger gamle byggematerialer

 

Tekst  Jenny Hallquist

Foto  Jenny Hallquist