Claus Dalbys opskrift på nemme sommerblomster

Sådan laver du dine egne sommerblomster

Har man et drivhus, kan det blive en hel sport at drive sommerblomster frem fra frø. Claus Dalby kommer med gode og brugbare tips og fortæller, at det slet ikke er så svært .

Mon ikke, at jeg har ret i, at en del har prøvet at forkultivere sommerblomster uden det store held? De bliver ofte lange og ranglede, fordi de trækker efter lyset. Det handler som regel om, at man har haft svært ved at styre tålmodigheden og er begyndt inde i vindueskarmen, måske så tidligt som februar.

Læs også: Dekoration i kartoffelskål

 

Forkultivering i vindueskarmen

Problemet er, at lys og varme skal afbalanceres. Varmen er ikke noget problem, hvis man forkultiverer i vindueskarmen. Men … det kan være svært at skabe lys nok. Især da, hvis man begynder for tidligt. I naturen er det jo så smart, at når solen skinner, kommer der ikke alene lys, men også varme. Her er der balance i tingene.

Petunia

2 grupper af sommerblomster

Man kan groft sagt dele sommerblomster op i to grupper: De, der kræver lang udviklingstid for at komme i blomst – og de, der blot kræver et par måneder.

Til de første hører eksempelvis tobaksblomst, løvemund og frøkenhat. Når det handler om dem, går der nemt omkring fire måneder, før blomsterne viser sig. Derfor kan det være nødvendigt at begynde tidligt. Vi sår disse vækster omkring 1. marts i det vinteropvarmede drivhus, hvor vi kan tilbyde planterne de rette vilkår med en passende afbalancering af lys og varme.

Læs også: Dejlige Dahlia

Stolte kavalerer

Såning i solvarmt drivhus

Jeg er helt på det rene med, at det er de færreste, der har et vinteropvarmet drivhus. Derfor vil jeg i stedet her berette om fremdrivning af den anden gruppe – de sommerblomster, der blot har brug for et par måneder fra såning til blomst. Det handler fx om dusksalvie, kornblomst og stolt kavaler. Det er denne gruppe, jeg ynder at kalde de nemme sommerblomster.

Det skal nævnes, at disse sommerblomster kan sås direkte på voksestedet først i maj. Men her er det vigtigt, at jordstykket ligger i fuld sol, og at de små nye vækster ikke skal kæmpe med omkringstående planter om lyset. Derfor sår vi i stedet i drivhuset i første halvdel af april. Det drivhus, vi benytter til disse planter, er ikke vinteropvarmet. Her er solvarme nok. Bliver det meget koldt om natten, kan man eventuelt dække planterne med fiberdug eller lignende.

Der sås i så-
priklemuld i små
bakker. Det er vig
tigt, at jorden ikke
 trykkes for meget 
sammen. Så stilles bakkerne i bakker med vand, så mulden suger væde. Herefter er det vigtigt at skrive navn på en label, der sættes ned i bakken for at holde styr på de forskellige vækster. Husk at bruge en permanent pen, der ikke falmer i solen.

Der sås i et jævnt lag. Det er vigtigt at være opmærksom på, at nogle frø er såkaldt lysspirende. Disse frø er altid meget fine og skal altså ikke dækkes. De øvrige frø dækkes let med muld.

Frø Frøbakke Spirer

Den rigtige vandbalance

Derefter skal jorden holdes jævnt fugtig, og dette er noget af det sværeste. Det siger sig selv, at mulden ikke må tørre ud, men på den anden side må den heller ikke blive for fugtig. Der må under ingen omstændigheder vandes ovenfra, fordi for megen fugt omkring de små grønne spirer meget nemt resulterer i, at planterne angribes af rodhalsråd og dejser omkring. I stedet skal bakkerne have lov til at suge vand nedefra i omkring en times tid.

Derefter hældes overskydende vand væk.
 Nu går der 3-4 uger, før frøplanterne kan prikles over i individuelle potter med næringsrig jord. Frøplanterne er klar, når de har udviklet det første sæt blivende blade – først kommer kimbladene og derefter de blivende. Planterne løsnes forsigtigt fra såmulden og prikles ud ved hjælp af en blyant eller lignende.
Nu skal planterne vokse til i drivhuset en måneds tid, og når rødderne begynder at titte ud af hullerne i bunden af potterne, kan de plantes ud i bede og krukker.

Læs også: Vild med drivhuse

Kornblomst

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby