Er dit drivhus stedet nede bag i haven, hvor haveejeren går og sysler med grønne fingre og helst bare vil være sig selv? Eller er drivhuset også stedet, hvor hele familien hygger sig med at få orkideer og andre spændende planter til at gro, og hvor der både pusles om tomater og samvær?

Drivhuse har fået ny og større betydning i de danske haver, og det er i højere grad end for nogle år siden hele familien, der bruger og nyder de mange muligheder i drivhuset. Brian Thulstrup er indehaver af firmaet Hobbydrivhuse, der har eksisteret i 12 år, og i disse år har han stort set hvert år oplevet stigende salg.

“Før i tiden var det måske nok ikke i så høj grad unge familier, der købte drivhuse, men det har ændret sig. I dag er der mange børnefamilier, der køber drivhus, og det kan have flere grunde. Jeg tror, at mange børnefamilier gerne vil lære børnene om, hvordan man selv kan dyrke grøntsager. De må gerne få jord mellem fingrene, og det er en generel tendens. Vi oplever jo også stigende salg til daginstitutioner, fordi børnehavebørnene skal være med til at dyrke grøntsager som en del af pædagogikken”, siger Brian Thulstrup.

Læs også: Byg din carport eller garage uden papirbøvl

Foto Hobbydrivhuse 2

Havens hædersplads

Når drivhuset på den måde bliver hele familiens drivhus, skal det også i højere grad have en hædersplads, så det er lettilgængeligt og kan være en del af familiens dagligdag. En ny tendens er da også, at drivhuset ikke længere forvises til et hjørne i haven. Det får en mere central placering, siger Brian Thulstrup: “En gang købte langt de fleste bare et helt almindeligt lille drivhus og satte det op nederst i haven.

Nu er drivhuset en integreret del af haven, og der vælges måske et drivhus, der er malet, så det passer til græsplænen eller husets farve. Det er en ny og voksende tendens på den måde at tænke drivhuset ind som en central del af haven, og nogle går skridtet videre og vælger en pavillon, hvor de også kan opholde sig”.

Også når det gælder brugen af drivhuset, er der nye tendenser, fortæller Brian Thulstrup: “I drivhuset dyrkes der fortsat først og fremmest tomater og agurker, og der fremavles grøntsager til udplantning på friland. Men der er også kommet mere eksotiske planter til. Mange har set smukke citrustræer og oliventræer på rejser rundt omkring, og dem vil de gerne have til at stå på terrassen om sommeren efter en periode i drivhuset, hvor de vokser til.”

Læs også: Sådan undgår du uvelkomne gæster i drivhuset

Orkanen Bodil

Ifølge Brian Thulstrup fra Hobbydrivhuse går kunderne i dag typisk efter mere solide drivhuse i høj kvalitet, fordi de ikke vil risikere, at stormen tager dem.

Også firmaet Willab Garden oplever, at orkanen Bodil og andre stærke storme har sat sig sine spor: “Ja, Bodil nedlagde en del drivhuse, og det har efterfølgende givet os mange forespørgsler.

En tommefingerregel er, at man skal købe kvalitet, og at man skal vende drivhuset på en måde, så gavlen ikke vender til den side, vinden typisk kommer fra i haven. Vi har store modeller fra Juliana og Euro-Serre med vindgaranti op til 21 sekundmeter, og vi har selv udviklet Green Room med garanti til at modstå op til vindstyrke 32,7 meter i sekunder,” fortæller teamleder i salg Jan Brouer, Willab Garden.

Drivhuset skal kunne klare vind og vejr, for vi vil ikke af med det. I dag er drivhuset nemlig ofte et populært familieprojekt, og der sælges mange store drivhuse på for eksempel 20 kvadratmeter, hvor man også kan sidde og hygge sig med sine børn.

“En del starter dog i det små. Jeg har dagligt kunder, der først har købt et mindre drivhus i byggemarkedet, men som så er blevet bidt af det og vil have noget større og bedre. Derfor er vort råd da også; Køb ikke for småt, for drivhuset kan ikke udvides.

Det er vigtigt at overveje, hvad drivhuset skal bruges til: Skal der for eksempel også være plads til et bord og nogle bænke?” Jan Brouer er ikke i tvivl om, at der i dag står flere drivhuse i de danske haver, end der gjorde for 10 år siden. Det firma, han repræsenterer, har flerdoblet salget på få år, og også andre leverandører taler om stigende salg.

Drivhuset er i stigende grad er blevet en vigtig del af haven. Et projekt for hele familien.

Læs også: Hjemmelavet LED gro-kasse

Tekst  Kurt Balle Jensen

Foto  Hobbydrivhuse, Willab Garden