Solcelle-ventilator sørger for udluftningen, elegante opbevaringsdåser holder styr på frø og småredskaber, og hylder med fancy læderophæng skaber ekstra kvadratmeter. Vi har fundet 10 ting og ideer, der gør livet i dit drivhus både nemmere og mere eksklusivt.

Drivhuset er blevet det nye samtale­ køkken – stedet, hvor vi allerhelst vil tilbringe sommerhalvåret. Og ude mellem væksterne skal der også være plads til kønne møbler og eksklusivt tilbehør. “Den luksus, der tidligere var forbeholdt huset, er nu rykket i haven,” fortæller salgskoordinator Karina Rud Sørensen fra den danske drivhusvirksomhed Juliana. Men mindre end orangerier med plads til hele sofagrupper kan heldigvis også gøre det – vi guider dig her til nogle af sæsonens bedste indkøb og inspirations­ tips til drivhuse i alle størrelser.

Læs også: Tips til den gode have; skab et personligt hjerterum

Priklepind

Arbejdet med at så og plante om bliver en fryd med dette lækre træ-­redskab med læderstrop. Set hos www.denfrodigehave.dk til 75 kr.

Priklepind

Kapilærkasse

Kapilærkasser til plantesække
 er for dig, der gerne vil dyrke dine egne afgrøder, men helst vil slippe for at skulle vande i tide og utide. Kapilærkasser hedder også selvvandingskasser og findes i flere varianter i bygge- markederne. Denne model fra Juliana er en af de mere eksklusive af slagsen og kan også købes i de fleste byggemarkeder og havecentre. Pris: 999 kroner.

Kapillærkasse

Plantebænk/foldebord

Pladsforbrug er alfa og omega i mange danske drivhuse. Og der kan nu shoppes borde, som kan bruges i spiringsperioden i foråret – og som kan klappes op eller ned, når drivhuset senere på sæsonen skal have plads til de høje tomat- og agurkeplanter. Julianas integrerede drivhusbord, der fås i 2 eller 3 sektioner, er en velfungerende arbejdsplads, der ikke optager for meget plads. På bordets underside findes en udtræksskuffe til opbevaring af redskaber, frø mm. Kan købes i de fleste byggemarkeder. Pris: 1.699 kr.

Plantebord

Tangekstrakt – økologisk gødning

Kravmærket gødning, som lover stærke planter, smukke blomster
 og kraftige grøntsager. Stimulerer planten til et øget rodnet. Godkendt til økologisk dyrkning i hele EU. Bruges både til have­ og krukkeplanter hele sæsonen igennem. Set hos Willab Garden til 150 kr. for 1 liter.

Læs også: Smuk stueplante der renser luften

Gødning

Skyggegardiner

Skyggegardiner er den eksklusive variant af byggecentrenes skyggepasta – og et must, når solen for alvor sætter ind.
 De kan fås i alle – ja, afskygninger (undskyld!) – i landets byggemarkeder, eller man kan, som modellen på billedet, købe plastwires og beslag fra eksempelvis Pavillon Danmark og selv sy selve gardinet. Pris: fra 300 til 3.000 kr.

Drivhusluksus

Haveskammel

OneLeg skamlen er opfundet af danske Susanne Schmidt efter inspiration fra traditionelle brolæggerstole, hvor man kan vippe og rotere frit og dermed hele tiden opnå den mest hensigtsmæssige arbejdsstilling. Den oprindelige version er i genanvendelig plastic, men nu er der kommet en OneLeg Wood i eksklusivt egetræ og med en sort, skridsikker sili­konehætte på foden. Fås på www.oneleg.dk fra 1.795 kr.

Skammel

Ståldåser til frø og småting

Britiske Burgon & Ball kan
noget særligt med hensyn til
lækkert havegrej. Det gælder
 også disse smukke og praktiske
beholdere i pulverlakeret stål
til frøposer og småredskaber.
 Den store beholder med seks
 rum måler B 28, H 17, D 20 og 
er set hos www.hokuskrokus.dk til 229 kr. Den lille dåse, der passer perfekt til frøposer, måler B 12, H 16, D 10 og kan fås hos www.denfrodigehave.dk til 135 kr.

Ståldåser

Solcelle-ventilator

Odense-firmaet OPJ, som producerer Vitavia-drivhuse, har udviklet den lille ventilator Solarfan, som sikrer den fineste luft i drivhuset. Det forhindrer blandt andet, at der går skimmelsvamp i planterne. Forhandles af store byggemarkeder og havecentre samt flere internetbutikker med speciale i haveartikler. Pris: 1.495 – 1.795 kr., afhængigt af størrelsen.

Læs også: Om hvordan du beskærer, planter og giver dine roser nyt liv

Solcelleventilator

Hylder

Drivhus-indehavere har aldrig for mange kvadratmeter at gøre godt med. Derfor er hylder vejen frem – og de fås i stadigt mere lækkert design som denne model med læderstropper fra Juliana. Den kan placeres overalt og kan endda stroppes af og tages med hen til middagsbordet. Kan købes i drivhuscentre, hos Coop m.fl. Pris: 599 kr.

Drivhushylder

Regnvandsopsamler

Regnvandsopsamlere har historisk set ikke været havens kønneste indslag, men Juliana er nu kommet med en strømlinet model, der rummer 100 liter vand og blender fint ind i stort set alle slags omgivelser. Kan fås i de fleste byggemarkeder. Pris: 1.999 kr.

Regnvandsopsamler

Du kan også starte her

Vil du gerne finde ud af, om livet som drivhusejer er noget for dig, er det en god idé at lægge ud med et drivhus af plastic. Plastdrivhusene skal ikke have noget fundament eller sokkel, men fæstnes med barduner i jorden i stedet. Med drivhuset følger trykknapper, så det kan monteres på en palleramme. Drivhuset kan nemt flyttes rundt i haven og evt. pakkes sammen om vinteren. Plasten holder effektivt på varmen og gør det perfekt til at forspire grøntsager allerede tidligt på foråret.

Hen over sommeren kan man dyrke mere sydlige grønsager og frugter. Plastdrivhuset fås i jem & fix og kan købes i deres butikker Pris: 169 kr.

Læs også: Hvorfor krukkejord uden sphagnum?

Tekst  Maggie Svarstad

Foto  OPJ, Juliana, Willab Garden m.fl.