Jeg er så heldig , at mit senest opførte drivhus er vinteropvarmet, så her kan jeg have potteplanter hele året.

Og i drivhuset trives de virkelig!

Som mange vil vide, har jeg hundredvis af potter og krukker i haven, men inde i boligen har det aldrig interesseret mig. Jeg vil meget hellere have planterne ude i det fri og i mine drivhuse. Her trives de meget bedre.

Når jeg sætter planter sammen, handler det ikke kun om farver, men også om former og strukturer. Og det hvad enten det er i et bed, i krukker eller i vaser.

Læs også: Lime i krukker

Enkeltstående planter er kedelige

Ofte tager jeg udgangspunkt i én plante og lader mig inspirere af den. I bund og grund synes jeg, at enkeltstående planter er kedelige. De skal sættes sammen, så de kommer i godt selskab.

Her har jeg taget udgangspunkt i en meget smuk hortensia, ’Deep Purple’, der med sine purpurfarvede blomster er noget helt særligt. Midten i hver blomst er smuk blå, og derfor valgte jeg en klokkeblomst, Campanula, som pendant.

Jeg holder rigtig meget af løvplanter, og en af mine favoritter er kløver, Trifolium, fordi den med sin lidt viltre vækst og sine smukke blade er en dejlig potteplante. Valget faldt på ’Dragons Blood’, fordi bladenes purpurfarvede chatteringer er et oplagt match til hortensiaen. I kløverbladene er der desuden lidt gråt, så derfor inddrog jeg også Orostachys iwarenge, der på dansk hedder noget så opfindsomt som kinesisk narrehat. Det er en sukkulent med en fin hængende vækst.

Det er værd at bemærke, at de fire planter er meget forskellige, hvad angår vækst og størrelser. Dette er med til at skabe en fin komposition.

Læs også: Felix Smith regerer i haven derhjemme

Potter i naturlige materialer

Jeg holder meget af at bruge potter i naturlige materialer – her lyst terracotta- ler og beton.

Potterne udvælger jeg med omhu, og jeg bruger som regel forskellige, fordi det giver et mere spændende udtryk. Ved at placere potterne side ved side på en bakke har jeg skabt et lille stilleben, hvor planterne hver især giver noget til hinanden.

Tekst  Claus Dalby

Foto  Claus Dalby