Så er det tid til at komme i gang med drivhus og urtehave.

Som altid dyrker vi både i drivhus og urtehave herhjemme, vi sår alt tomater, broccoli, salat, rødbeder mm. I år er ingen undtagelse, da vi siden vi for 7 år siden købte vores hus, altid har dyrket grøntsager.

Vi startede med tomater, kartofler og ærter, og som sagt har vi udvidet en del. Vores urtehave er ca. 9 x 7 m, så vi har godt og vel 63kvm at dyrke på. Så vi må begrænse os lidt i forhold til, hvad og hvor meget vi kan dyrke.
Sidste sæson gik ok, men den kunne godt have været meget bedre.
Så i år vil vi bruge ekstra tid på, at få sået de forskellige afgrøder i godt tid. Det handler om ikke at komme for sent i gang, men heller ikke få sået så tidligt, at det ikke giver mening.

Grøntsagsskilt

Læs også: Sådan undgår du uvelkomne gæster i drivhuset

Vi dyrker mere eller mindre efter John Seymour´s ”Den Selvforsynende Have” plus råd fra de lokale hobby bønder;-)

Vi starter næsten altid med tomater og chili, og det gør vi også i år.
Salat som prøver vi at så hen over en hel sæson, da salat jo er billigt at så, men også nemt at holde.

Vi benytter både plastik beholdere, avis rør og pap ruller alt efter hvad vi skal så. I videoen kan i se hvor nemt det er, at producere de små fine avisrør :-)

Personligt syntes jeg, at det er dejligt at kunne give vores egne planter en super start ved hjælp af LED-lyset, og følge med i, hvordan planterne trives, er jo også en del af det med selv at så.

Helene og jeg kan vise vores børn, den glæde det er, selv at kunne forsyne sig om sommeren i haven. Selvom det ikke altid helt kan betale sig.

Hodja er med i haven

Jeg kan huske da jeg selv var barn, og tit var på besøg hos min morfar og mormor efter skole. Duften af frisk-opgravede kartofler og løg gik gennem den lille 3 værelses-lejlighed, når min morfar og min onkel Leif kom hjem fra kolonihaven med friske forsyninger. Dengang forstod jeg ikke helt, hvorfor de selv dyrkede grønsager, når man jo bare kunne købe dem.

Men jeg husker tydeligt glæden i min morfars øjne, når han viste mig den gamle udtjente kummefryser som stod på terassen, der var fyldt med løg og kartofler og andre afgrøder fra hans egen urtehave.

Når jeg sammen med mine børn, begynder at høste de forskellige grøntsager i haven og drivhuset, og duften af hjemmedyrkede grøntsager rammer min næse, kan jeg stadig se min morfar´s stolte øjne:-) – og selvom at han er oppe i himlen nu, ved jeg at han kigger med.

Læs også: Såning om foråret

Vandkande

Læs også: Sådan forspirer du dig til en succesfuld grøntsagssæson

gordetselv

Gør-det-selv bloggen med Joen Slyngborg Myrtue

“Er der noget, jeg elsker, er det at bygge ting ud af genbrug. Hver gang jeg er på genbrugspladsen for at aflevere noget, kommer jeg hjem med noget nyt … Jeg bygger drivhus, river badeværelsesgulvet op, sætter højbedet op på taget, opfinder et selvvanderanlæg og den slags. Og så er jeg grafisk designer. Jeg er 32 år, bor sammen med min kone Helene og vores tre børn, Karla 9, Sonja 6 og Orla på 3. Vi bor i et helt normalt parcelhus, på en helt normal villavej :-)”